Podívejte se na video z inkluzivní školy v Poběžovicích

20. 3. 2014
EDUin
Untitled-7

Nabízíme vám ke zhlédnutí video ze školy v západočeských Poběžovicích, které se daří společně vzdělávat děti s různým nadáním i rodinným zázemím. Je to úspěch o to větší, neboť v místě je také vysoká nezaměstnanost. Poběžovické škole se věnoval rozhlasový příspěvek, který si můžete poslechnout ZDE, na videomedailon, kde vystupují pracovníci i ředitel školy, se podívejte ZDE. Rozhovor s ředitelem poběžovické školy Vladimírem Foistem třeba i o tom, jak financují asistenty pedagoga, si můžete přečíst ZDE.

Českým školám se nedaří vyrovnávat socioekonomické rozdíly mezi dětmi, jak opakovaně potvrzuje šetření PISA. Přicházíme tak o talenty, jejichž potenciál nedokáže škola rozvinout, vysvětluje sociolog Petr Matějů v rozhovoru na ČRo Plus ZDE. Selektivně nastavený vzdělávací systém má také nepříznivé ekonomické dopady, které vyčíslila studie „Dopady vzdělanosti na hospodářský růst“ (ZDE), na níž se podílel ekonom Daniel Münich. Prezentaci této studie si můžete pustit ZDE, nedávný rozhovor s D. Münichem, který otiskly Lidové noviny, si přečtěte ZDE.

Bohužel, inkluze u nás zatím nemá širší podporu, jak ukázalo sociologické šetření provedené v rámci kampaně „Česko mluví o vzdělávání“. Pro současný selektivní model se vyslovilo 80 % dotázaných z řad veřejnosti a 65 % odborníků. Rozbor výsledků výzkumu najdete ZDE. Respondenti svůj postoj vysvětlují tím, že nevěří tomu, že by současný stát byl schopen zorganizovat společnou školu tak, aby opravdu naplnila potřeby dětí.

Důkazem, že společné vzdělávání lze zdárně uskutečnit i v českých podmínkách, je škola v Poběžovicích na Domažlicku. Nachází se v regionu se zhoršenou sociální situací a vysokou nezaměstnaností. Přesto se tu daří, aby i děti ze znevýhodněných rodin docházely na běžnou základní školu a nemusely být přeřazovány do praktických nebo speciálních škol. Významným přínosem společného vzdělávání je také zlepšení kvality místního života. V ulicích ubylo drobné kriminality i vandalství.

Úspěch inkluze v Poběžovicích se odvíjí také od spolupráce s rodinami a s místní mateřskou školou. Ta nabízí například možnost předškolní přípravy dětem, které nepřišly k zápisu dostatečně připravené na školní docházku. Poběžovická škola spolupracuje s Agenturou pro sociální začleňování, působí tu několik asistentů pedagoga, školní psychologové a terénní pracovnice. Školu navštěvují jak děti s poruchami chování či učení, tak děti mimořádně nadané, i například chlapec s poruchou autistického spektra. Rovný přístup ke vzdělávání a individualizovaná práce s dětmi vynesly poběžovické škole titul Férová škola, který uděluje Liga lidských práv.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články