Respekt.cz: Starostové proti novele – Školka slouží jen někomu, silnice všem

24. 5. 2016
EDUin
8130187980_e7a35f4e77_z

Publikujeme rozhovor Dany Čápové s Pavlem Drahovzalem, starostou Velkého Oseka, který ilustruje přístup zřizovatelů k avízovanému nároku na místo v mateřské škole postupně od 4, 3 až pro dvouleté děti, jak jej předkládá novela školského zákona, o které se bude dnes opět jednat v Poslanecké sněmovně. Rozhovor vyšel v časopise Respekt (ZDE).

Se starostou Velkého Oseka Pavlem Drahovzalem o novele zákona, která ukládá obcím dostatek míst ve školkách

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu školského zákona, která ukládá obcím, aby zajistily dostatek míst ve školkách. Zdůvodnil to tím, že vyslyšel Svaz měst a obcí, který Zemanovi napsal, že mu novinka – tedy že každé dítě, jehož rodiče o to stojí, musí spádová školka přijmout – vadí. Nejdřív by šlo o děti od 3 let, od roku 2020 pak i o děti od 2 let. Jak starostové uvažují, ukazuje rozhovor s místopředsedou Svazu měst a obcí Pavlem Drahovzalem, starostou Velkého Oseku, dvouapůltisícové obce u Kolína.

Proč nechcete, aby bylo ve školkách dost míst?

To je špatně položená otázka. Chceme, aby bylo dost míst. Ale kdo to zaplatí? Stát si vymyslel, že do školek se budou přijímat děti od 2 let. Už dnes máme potíže dodržet pravidlo, že budeme brát děti od 3 let. Kolem Prahy školky berou spíš od 4,5 či 5 let. A teď se řekne, od dvou let? Ptáme se, no dobře, ale kdo zaplatí rozšíření kuchyněk, jídelen, zahrad?

Ministryně Kateřina Valachová říkala, že její úřad na to má evropské peníze.

Jenže pro jejich čerpání musíte splnit řadu podmínek a přidáváte spoluúčast. Měli jsme v plánu stavět vodovod za 60 milionů korun – když dám peníze na rozšíření školky, tak ho v části obce nepostavím?

Kolik dětí by ve vaší školce přibylo?

Kapacita naší školky je 90 míst, dnes bereme děti ve věku 4, 5 a 6 let. Jeden ročník znamená zhruba 30 dětí.

Tříleté děti neberete?

Jsou roky, kdy bereme těsně tříleté; někdy i děti, kterým je dva a tři čtvrtě, někdy až čtyřleté. Podle toho, kolik dětí se hlásí.

Takže je to tak, že školka má nějakou kapacitu a vy stanovíte věkovou hranici tak, aby se vám zaplnila? Není ale správná úvaha opačná – taková, se kterou teď přišla ministryně Valachová. Vycházet ze zájmu a potřeb rodin, ne za kapacity školky?

Můžeme přistoupit na tuhle úvahu…  Pak se ale znovu ptám, kdo mi na investici a provoz dá peníze.

Kolik vás stojí dítě ve školce?

Na provoz školky dáváme ročně asi 1,5 milionu. Když to vydělím 90 dětmi, je to nějakých 17 000 korun na dítě ročně. Rodiče platí školkovné 4 800 korun, takže obec stojí jedno dítě asi 12 000 za rok.

Takže kdybyste vyšli vstříc rodičům, a přijali 30 dětí navíc, stálo by vás to okolo 360 tisíc za rok. To není tak moc, ne?

Jenže z rozpočtu, který je zhruba 32 milionů korun, musíme platit i jiné věci. Za těch 360 tisíc můžeme postavit x metrů chodníku, silnice… A znovu připomínám, museli bychom investovat do rozšíření školky o jednu třídu.

Ještě jednou, proč by neměly mít nárok na školku všechny děti, jejichž rodiče o to stojí a potřebují to?

Pokud stát řekne, že ten nárok mají, my to budeme respektovat. Ale musíme vědět, z čeho to zaplatit. A trvám na tom, že je to paradox. Stát se staví do role, že zastupuje celou veřejnost, místo aby to nechal na zřizovatelích školek, tedy obcích, aby si zjistily, zda je vůbec o rozšiřování školek zájem.

Zjišťovali jste si to?

U nás chodí k zápisu děti od tří let, matky mladších nemají tu potřebu. Může se ale stát, že se to změní, když teď stát prosazuje, aby k zápisu mohly chodit už dvouleté děti.

Třeba rodiče mladších dětí nechodili k zápisu, protože věděli, že ty mladší neberete, a ne proto, že by to nepotřebovali.. Nemohli se svobodně rozhodnout.

To je možné. Budou mít svobodu, ale pro mě jako zřizovatele školky to znamená, že svobodu ztratím. Musím počítat s tím, že mi přijde dvacet, třicet rodičů dvouletých dětí a nebudu moct říci – nemám na vás kapacitu.

To je ale přece skvělé.

Taky jsem rodič a chci mít možnost si vybrat. Ale zároveň jsem zřizovatel, musím investovat a zabezpečit provoz školky, proinvestuji miliony, zřídím třicet nových míst a pak mi přijde jen deset dětí navíc. To je neefektivní investice.

Chápu, že pro vás je výhodné zaplnit kapacitu školky a část dětí odmítnout. Ale pro rodiče to moc výhodné není.

Pomiňme efektivitu. Ale jak si zodpovím před občany, že jsem rozšířil kapacitu školky o 30 míst a přibylo jen 10 dětí, když jsem za ty peníze mohl postavit silnici, po které jezdí všichni? Jak si zodpovím, že jsem investoval v zájmu 10 dětí, když jsem mohl investovat v zájmu všech 2 500 obyvatel obce, protože po silnici jezdí všichni?

Jste si jist, že vaši občané chtějí raději kus nové silnice než nová místa ve školce?

Zatím jsme tu potřebu neidentifikovali. Lidé nechodí masově s požadavkem Chceme kapacitu pro dvouleté děti. Spíš si myslím, že s tak malými dětmi chtějí být doma, věnovat se jim, ne je dát ráno do školky a večer si je vyzvednout. Kolik jim pak zbude času, aby se dítěti v tak raném věku věnovali?

Jenže řada rodičů nemá na vybranou; potřebují peníze, aby měli z čeho žít.

Rozumím vám i rodičům, kteří se chtějí vrátit do ekonomického procesu. Ale tak ať stát řekne, že zaplatí všechny investiční práce s tím spojené i platy speciálních pedagogů, kteří budou k tak malým dětem potřeba…

Zeptám se znovu, chtějí vaši občané opravdu víc kus silnice než místa ve školce?

Na to je jednoznačná odpověď, chtějí, aby se silnice opravovaly. A školka slouží jen určitému segmentu, zatímco silnice všem. Do školky se každý rok hlásí kolem 40 dětí. Rodičů, kteří by do ní chtěli dát dvouleté dítě, je ročně tak 5 až 6.

Ale to přece ukazuje, že po školce pro dvouleté je ve vaší obci už teď velká poptávka.

No dobře, ale máme rozšiřovat kapacitu školky kvůli pěti dětem?

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články