Seznam Zprávy: Tresty pro zřizovatele za nedostatek míst ve školkách? Obce se brání, MPSV chce otevřít debatu

Pokud zřizovatelé nezajistí místa v předškolních zařízeních pro všechny děti, které na ně mají nárok, chce ministr práce a sociálních věcí, aby obcím hrozil postih například ve snížení příjmu z rozpočtového určení daní. Shrnutí tiskové konference MPSV přinesl Petr Švihel, Tereza Gajdošíková oslovila desítky radnic českých i moravských obcí s dotazem, jak se na tento nápad dívají.

IMG_1758

Ilustrační foto (c) Kateřina Lánská

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce otevřít na koaliční úrovni debatu ohledně možných postihů obcí, městských částí a měst, které nezvládnou vybudovat dostatečnou kapacitu předškolních zařízení pro děti od tří let.

A rovnou dodává, že věkovou hranici by ideálně chtěl i snížit na dva a půl roku. Ministr práce to uvedl na úterním setkání s novináři.

„Považuji to za důležité, neříkal bych to s takovou razancí, kdyby k tomu nebyly prostředky,“ odkazuje se ministr na otevřenou dotační výzvu. V ní je podle něj téměř devět miliard korun, které mohou starostové využít k pokrytí sta procent nákladů na vybudování dětských skupin.

„Můžou zrekonstruovat subjekt, koupit nemovitost, můžou nově postavit. Dotace je určená všem obcím a městům,“ zdůrazňuje ministr.

V opačném případě chce hledat cesty, jak trestat obce a města, která příležitost nevyužijí a nebudou mít v příštích letech dostatečnou kapacitu předškolních zařízení.

„Stejně jako musí zajistit třeba odpady a kanalizaci, tak musí zajistit rodičům, že když potřebují do práce, bude o jejich děti postaráno ve školce nebo v dětské skupině,“ míní Marian Jurečka.

Na dotaz Seznam Zpráv doplnil, že si dokáže představit, že by se takovýmto samosprávám snížily dočasně příjmy z rozpočtového určení daní. Připouští ale, že lze v koalici očekávat těžkou debatu.

Případné sankce by mohly začít platit v roce 2025.

Celý text si na zpravodajském webu Seznam Zprávy přečtěte ZDE.

Jak se na nápad dívají obce?

Většina komunálních politiků nechtěla oznámení komentovat s tím, že je to pro ně příliš čerstvá informace. Někteří se pak nechtěli s Jurečkou pouštět „do mediální přestřelky“.

„Podle mě by to bylo nefér,“ řekla Seznam Zprávám starostka jihomoravských Šlapanic Michaela Trněná (za STAN). Připustila, že problém s kapacitou ve školce mají, aktuálně ale dostavují nové třídy, aby je pokryli.

Případné sankce by mohly začít platit v roce 2025, což je podle Trněné krátká doba. „Je potřeba dát obcím nějaký prostor, protože i kdyby šlo všechno hladce, připravit projekt školky dřív jak za dva roky, nejde,“ upozornila starostka zhruba osmitisícové obce.

Podotkla, že radnice musí disponovat pozemkem či objektem k tomuto účelu. „Pokud místo zajištěné nemá, je to běh ještě na delší trať.“

Obdobně argumentuje starosta takřka 80tisícové městské části Praha 3 Michal Vronský z TOP 09. Tvrdí, že pokud by sankce měly platit od roku 2025, chybí čas na nápravu.

„Neumíme postavit školku za rok, to trvá třeba čtyři roky. Vždyť jen rok a půl bychom dělali projekt, získávali stavební povolení, pak je potřeba vysoutěžit firmu. I kdybychom se to snažili hodně uspěchat a měli připravený pozemek, pod tři roky se nedostaneme,“ vysvětlil.

Jurečka také zmínil, že by byl pro snížení věkové hranice pro přijetí do mateřské školy, a to na dva a půl roku.

Školky v Praze 3 se podle Vronského snaží poskytnout místo i dětem mladším tří let, nicméně v případném snížení této věkové hranice vidí problém. „Poptávka je stále vyšší, než kolik těch míst máme. I tak se snažíme dělat všechno pro to, abychom vyšli vstříc i těm mladším,“ řekl.

Celý text si na zpravodajském webu Seznam Zprávy přečtěte ZDE

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články