Šedesát signatářů dopisu premiérovi žádá odvolání ministra Dobeše

Hlavním důvodem žádosti je chaotický způsob řízení resortu

Praha 24. listopadu 2011 – Mezi prvními signatáři dopisu premiérovi, který žádá odvolání ministra Dobeše pro chaotické řízení resortu, jenž hrozí dlouhodobými následky pro vzdělávací systém, jsou především vysokoškolští učitelé, ředitelé škol, učitelé a profesionálové z oblasti vzdělávání učitelů.

V pondělí 21. listopadu předal na Úřadu vlády zástupce prvních šedesáti signatářů dopis premiérovi Petru Nečasovi, který ho žádá o odvolání ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše. Hlavním důvodem je dlouhodobě chaotické řízení resortu. V etapě, kdy jsou zaváděny tak silné nástroje vzdělávací politiky, jako jsou například státní maturity nebo plošné testy na základních školách, není možné, aby o jejich smyslu nejen že ministr neměl jasnou představu, ale navíc ji měnil z týdne na týden.

Kroky ministra v posledních měsících jasně naznačují, že přes příslib rozvoje učitelské profese a její metodické podpory, jde opačnou cestou. Omezuje to, co je podporou pedagogické práce, a rozvíjí kontrolní a represivní nástroje, aniž je ochoten naslouchat zahraničním zkušenostem a věcným argumentům o negativních následcích, které jeho kroky pravděpodobně přinesou.

Jde už o druhý dopis premiérovi týkající se ministra Dobeše a projektu plošného testování. Poprvé odborná veřejnost upozorňovala na rizika plošných testů právě před rokem a pod dopis se podepsalo 1376 signatářů. Dopis z loňského prosince, který byl premiérovi i s podpisy doručen počátkem ledna 2011, si můžete přečíst ZDE.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „ V posledních dvou týdnech je to pátá výzva z řad odborné veřejnosti, která se nějak týká činnosti ministra školství Josefa Dobeše. Asi největší rozruch způsobil jeho pozitivní názor na nápad, využít plošných testů na základních školách k roztřídění žáků na studijní a nestudijní, který vedl k výzvě k rodičovskému bojkotu plošného testování. Učitelé zase reagovali na faktické umrtvení Metodického portálu rvp.cz. Školním psychologům vadí radikální omezení činnosti poskytující odbornou podporu školám. Výzva k odvolání ministra je vyústěním těchto hlasů, protože všechna mediální vystoupení Josefa Dobeše, včetně pondělní tiskové konference k plošnému testování, naznačují, že i když často vyzývá k debatě, hlasy oponentů fakticky neslyší a vést s ním věcnou polemiku prakticky není možné.“

· Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, o. p. s.
e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602 687 016

Přidat komentář