Soubory cookie používáme, abychom vám pomohli efektivně se pohybovat a provádět určité funkce. Níže naleznete podrobné informace o všech souborech cookie v každé kategorii.
Soubory cookie, které jsou kategorizovány jako „Nezbytné“, jsou uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro umožnění základních funkcí webu....
Technické cookies jsou pro správné fungování našeho webu nezbytné, proto není možné je vypnout. Bez nich by na našich stránkách např. nešel zobrazit žádný obsah nebo by nefungovalo přihlášení při vkládání komentářů
Personalizační cookies se starají o to, abychom vám mohli doporučovat ke čtení další články, které máte rádi. Součástí jsou i cookies třetích stran, se kterými EDUin na doporučování článků spolupracuje.
Díky analytickým cookies víme, které texty mají naši čtenáři nejraději a jaké články jsou u nás nejčtenější. Součástí jsou i cookies třetích stran, jejichž vydavatelem jsou instituce jako Google aj.
Výkonnostní soubory cookie se používají k pochopení a analýze klíčových výkonnostních ukazatelů webových stránek, které pomáhají poskytovat návštěvníkům lepší uživatelský zážitek.
Marketingové cookies pomáhají informovat Vás třeba na sociálních sítích o nových článcích a EDUcastech a nabízet vám to zajímavé, co jste ještě nečetli nebo neslyšeli. Součástí jsou i cookies třetích stran, jejichž vydavatelem jsou instituce jako Facebook, Seznam.cz, Google a další.
Publikujeme text výživové poradkyně Margit Slimákové, který jsme převzali z jejího blogu na Aktualne.cz (ZDE).
Vyhláška ministerstva školství měla legalizovat přípravu dietní stravy ve školních jídelnách. Ve skutečnosti zakazuje dietní vaření, které nyní funguje, a její nařízení jsou nereálná.
Dlouhé měsíce avizovalo MŠMT práci na přípravě pravidel pro vaření dietních jídel ve školních jídelnách. Novela vyhlášky se 29. ledna 2015 objevila ve Sbírce zákonů a začala platit v neděli 1. února 2015. Jenže jediné, co novelizace přinesla, je nařízení podmínek, za kterých není reálně možné ve školách dietně vařit. Dokonce i jídelny, které už roky samy od sebe aktivně nabízely vaření dietních pokrmů a zvládaly jej, by v případě pokračování fungující praxe porušovaly platné předpisy.
Vyhláška například zcela konkrétně nařizuje vaření dietních jídel pouze pod vedením nutričního terapeuta. Kde si jej měly jídelny během víkendu, který uplynul mezi publikací vyhlášky a vstoupením v platnost, sehnat a jak měl terapeut stihnout připravit dietní systém a za co, to už ministerstvo neprozrazuje. K dispozici totiž nejsou žádné dietní receptury, nutričních terapeutů není pro pokrytí všech školních jídelen dostatek. Už vůbec není známo, kdo by je měl za jejich práci pro jídelny platit. Obrovským problémem novelizace vyhlášky je také naprostá ignorace nejzásadnějšího problému, a sice závazných plošných doporučení pro vaření v jídelnách, která jsou dnes naprosto zastaralá, nelogická a výživově neprospěšná.
Svou odbornou neschopnost zajistit školám výživová doporučení, jež by odpovídala aktuálnímu zdravotnímu stavu a potřebám dětí, dohání ministerstva zdravotnictví a školství pod dohledem odborného garanta školního stravování Společnosti pro výživu sebechválou. Podle nich systém školního stravování skvěle funguje. Organizují například teoretická školení pro kuchaře, na kterých je učí správně počítat spotřební koš. Zjišťují totiž, že po čtvrt století existence (dnes odborně výživově scestného) spotřebního koše stále existují jídelny, které s ním nedovedou správně pracovat. Oproti tomu neorganizují semináře praktické výuky zdravého vaření, nezajišťují předávání receptů mezi odborníky a školními jídelnami.
Popsaný stav přitom vůbec nevyčítám zaměstnancům školních jídelen. Ti jsou za svou práci většinou nedostatečně oceněni, zpravidla jej jich v kuchyni nedostatek a dlouhé roky se zanedbává jejich praktické vzdělávání.
Odborníci a organizace, kteří jsou zodpovědní za neveselou situaci mnoha školních jídelen, překvapivě nacházejí dostatek času na nesmyslnou kritiku občanské iniciativy Skutečně zdravá škola a rodičů, kteří na problémy dlouhodobě upozorňují a snaží se aktivně nabízet účast na jejich řešení. Nabízená pomoc je odmítána. Iniciativa je jen pro formu připuštěna jako člen komise Zdravý životní styl na ministerstvu školství, která se však schází jednou za čtyři měsíce a je dosti bezzubá. Například odbornice, která je na ministerstvu školství zodpovědná za školní stravování, na zatím poslední pracovní skupině věnovala největší část svého příspěvku popisu výzdoby místnosti, ve které se konaly oslavy výročí školních jídelen. Následně si ještě dala tu práci s kritikou mě a novinářů, kteří problémy školních jídelen dokumentují. Do komisí, které skutečně rozhodují, jako například pracovní skupina pro Akční plán pro správnou výživu a prevenci obezity na ministerstvu zdravotnictví, byla iniciativa po několika měsících nadějí na členství pozvána jako pouhý host na úrovni zástupce potravinářského průmyslu, privátní hubnoucí firmy a privátní značkovací firmy. Jako jediná z nich byla také kritizována. Kritika měla výhradně podobu „vysoce odborného hodnocení“ typu Bouráte český systém školního stravování, který je stříbrem naší země!
Odborníci, kteří byli osloveni na portálu Jídelny.cz, se v kritickém hodnocení vyhlášky shodují. Shrnuji nefrekventovanější výtky:
Zmetek takového kalibru mohly navrhnout a schválit jen hlavy bez mozku. V případě, že by se jednalo o volnočasovou aktivitu státních úředníků a expertů, by se ještě dalo tolerovat, že se baví psaním zbytečných textů. Problém je, že jejich práce se platí našimi penězi a jejich rozhodnutí ovlivňuje zdraví našich dětí.