Lidové noviny: Školy v USA? Výběr podle potřeb a schopností

27. 10. 2015
EDUin
13475151983_4c86d29d6c_z

Publikujeme další příspěvek do diskuse o americkém školství. Text Pavla Vančury vyšel 22.10. v Lidových novinách pod názvem Školy v USA? Výběr podle potřeb a schopností. K tématu jsme publikovali komentář Iva Možného (ZDE) a Bohumila Kartouse (ZDE) a text studentky Barbory Zavadilové, která strávila léto na jedné z amerických univerzit (ZDE).

Rád bych navázal na článek Méně biflování, více svobody a diskuse (LN 17. 10.), jehož autor polemizoval s názory, které se objevily v rozhovoru s titulkem Úroveň škol v USA je bídná (LN 13. 10.).

Náš syn je ve druhém ročníku střední školy v Brooklynu (10th grade). V této newyorské čtvrti také navštěvoval všechny předchozí stupně, v podstatě už od jeslí. Mluvit o nějaké všeobecné úrovni amerického školství by bylo nepřesné a zavádějící. I když zůstanu u veřejných škol, kde se neplatí školné, je obrovský rozdíl mezi jednotlivými státy Unie, mezi městy a obvody v tom kterém státě, a dokonce i mezi školami v rámci jednoho obvodu. Záleží obvykle na tom, ve které spádové oblasti se škola nachází, ale ne vždycky. Například v Bronxu je jedna z nejlepších newyorských středních škol, The Bronx High School of Science. Přitom při zmínce oBronxu může i dnes leckomu naskočit husí kůže.

Najít tu nejvhodnější střední školu pro našeho syna v New Yorku byl projekt na celý rok. Je tu totiž z čeho vybírat: na čtyři stovky středních škol a na nich kolem 750 studijních programů. Každý rok na začátku léta vydává zdejší Board of Education (ekvivalent ministerstva školství, ale pouze pro město New York) obsáhlou publikaci, kde na každé dvoustránce je prezentována jedna škola, pěkně podle jednotlivých městských obvodů. Publikace o každé škole uvádí všechny užitečné detaily, včetně požadavků na přijetí do toho kterého programu. Pak je ještě jeden katalog, o poznání tenčí, a ten uvádí devět výběrových škol (specialized high schools), kam se skládají náročné testy. Pořád tu je řeč o veřejných školách se studiem zdarma.

Během léta probíhají semináře – některé organizované Boardem (zdarma), jiné soukromými firmami (za úplatu) – jak navigovat výběr škol a přijímací řízení. Na podzim si pak každá městská část organizuje „veletrh“ středních škol (high shool fair), jeden je ještě i pro celý New York. Naprostý blázinec, rodiče a žáci tam musí jít dobře připraveni. Aby se rodiny v tom návalu lidí a informací neztratily, je dobré mít už alespoň předběžný výběr programů. Školy tu mají rozpisy návštěvních dnů, lze se napsat na mailing list, případně si domluvit i individuální návštěvu a pohovor.

Výhoda i výzva. Prostě Amerika

Do začátku prosince je nutné vyplnit přihlášku. Tam lze uvést až 12 programů či škol. Jiná přihláška je na ty výběrové školy, ty se mohou uvést všechny. K výběru studentů dojde na jaře následujícího roku. U obou typů škol se přihlíží k pořadí, v jakém byly školy uvedené na přihlášce.

Pro našeho syna nám připadla nejvhodnější jedna z největších škol v New Yorku (4000 studentů) se sedmi programy. Vybrali jsme dva, syn se dostal do toho prvního. Tím, že škola je tak velká, má opravdu skvělé vybavení včetně vlastního planetária (!), několika orchestrů, tanečních souborů, výtvarných oborů a vědeckých a ekonomických směrů. Programy se také liší celkovou náročností studia, i v rámci jednoho směru.

Doposud jsme s naším výběrem naprosto spokojeni – jak my rodiče, tak i náš syn. Studium je skutečně náročné, domácí úkoly zaberou každý den několik hodin. Syn hraje ve školním symfonickém orchestru a dvakrát do roka jdeme na školní produkci muzikálu (kde syn také hraje, má to jako nepovinný předmět). Během roku jsou koncerty různých školních těles, včetně jazzových a komorních, a samozřejmě nikdy nevynecháme programy v planetáriu. Výhoda tohoto školního systému je, že je možné si opravdu vybrat školu a program podle potřeb a schopností studenta. Adekvátní bezplatné vzdělání tak má možnost získat každý – ale musí se před tím patřičně věnovat výběru školy. Je také zřejmé, že čím menší město, tím omezenější výběr se studentům naskytne. Na předměstích na Long Islandu, ve Westchesteru nebo za Hudsonem v New Jersey kolikrát přichází v úvahu jediná veřejná škola a ta může být dobrá, ale také nemusí. Rodiče pak hledají jiné alternativy, v extrémním případě výuku doma, což jim zákon umožňuje.

Tak jako v podstatě všechno v Americe záleží na každém jedinci, co chce dělat, kam svůj život nasměruje, jakou úroveň vzdělání si vybere. To je výhoda, ale i výzva, jež tato velká země občanům předkládá.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články