Seminář PIAAC: Učitelé hovořili o tom, jak učit občanské ctnosti

20. 5. 2014
EDUin
IMG_0488

Podívejte se na videozáznamy vystoupení jednotlivých řečníků na květnovém semináři Kultivování občanských ctností u středoškolských učitelů: zkušenosti amerických a českých učitelů. O svých zkušenostech promluvili Jana Straková, Elliott Hurtig, učitel na Deerfield High School, Kamil Činátl, didaktik dějepisu (Ústav českých dějin FFUK) a Jaroslav Pinkas z Ústavu českých dějin FFUK. Pozvánku na seminář, který proběhl 5. 5. v Americkém centru, najdete ZDE.

Jana Straková představila stručné shrnutí výzkumu OECD PIAAC, který se zaměřuje na postoje dospělých, její prezentaci si můžete stáhnout ZDE.


Co pro Američana znamená být občanem? Ptal se během svého vystoupení Elliott Hurtig. Názorně také představil, jak vede své žáky k tomu, aby si více všímali svého bezprostředního okolí a netolerovali v něm projevy nesnášenlivosti. Jeho prezentaci si můžete stáhnout ZDE.


Jaroslav Pinkas
z gymnázia Jana Keplera a ÚSTR  představil úskalí hodnotové výuky v souvislosti s výukou dějepisu. Hodnocení podle něj úzce souvisí s interpretací, což je zvlášť při studiu historie velmi komplikovaná otázka. Poukázal na relativizaci hodnot u mladých lidí, kteří historické i současné události posuzují téměř výhradně prismatem pragmatického postoje: jak se vztahují k nim samotným. Nejsou schopni je nahlédnout v širším kontextu. Jeho prezentaci si můžete stáhnout ZDE.


Kamil Činátl
, z FFUK a ÚSTR, mluvil o tom, jak jsou hodnoty přítomné ve škole a co pro další život studentů znamená, když se s nimi ve školním prostředí nesetkají. Jeho prezentaci najdete ZDE.

Fotogalerii najdete ZDE

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články