bEDUin 11/2012

26. 3. 2012
EDUin
bEDUin

Co přinesl týden 19.-25.3.2012

Klíčová témata týdne:

zpráva NKÚ k maturitám, odstoupení Josefa Dobeše, programový dokument ČSSD ke školství

Výrok týdne

„V minulých dobách táta obvykle věděl, co ho na jeho tátovi štvalo, a máma si pamatovala, po čem jako holka toužila. Jen s malou nadsázkou: tomu všemu je dnes konec. Technologické novinky mění náš život i mezilidské vztahy. Děti dnes vychovává nejbezradnější generace v dějinách.“
Petr Kamberský v LN o online generaci našich dětí

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • NKÚ vydalo nezávislou zprávu o prvním ročníku maturit. Přečtěte si jeho vyjádření a souhrn kladů a záporů nové státní maturitní zkoušky. Z rozhovorů s hejtmany, které provedl Deník, se ukázalo se, že maturita začíná být vnímána reálněji – plnit může jen část z deklarovaných cílů, ale hejtmani ji principielně vítají.
  •  

  • Po odstoupení Josefa Dobeše z funkce ministra školství (kouzlo nechtěného zachytila fotka u tohoto článku) je klíčové, jaká osobnost usedne na jeho místo a jaké kroky podnikne. Podívejte se na záznam debaty s potenciální nástupkyní ministra, jeho stranické kolegyně Dagmary Navrátilové s Marcelem Chládkem a Annou Putnovou na ČT24. Osobnost místopředsedkyně Věcí veřejných komentuje relativně pozitivně ve svém blogu Tomáš Chalupa, pochybuje ovšem, že bude snadné dostat české školství z chaosu, který Dobešovou érou vyvrcholil. Sám Josef Dobeš se k některým svým rozhodnutím vyjádřil ve 20 minutách Radiožurnálu.
  •  

  • „Kvalitní vzdělání dostupné všem“ je název programového dokumentu k oblasti školství, který pro další diskusi zveřejnila ČSSD. Podívejte se na záznam tiskové konference, kde byl dokument představen. Programový dokument předkládá několik otázek, k nimž se může veřejnost vyjádřit do 31. května 2012 písemně na adresách uvedených v závěru materiálu.
  •  

  • Některé děti tráví u počítače i 7 hodin denně, průměrně to je 3,5 hodiny. Přečtěte si předběžné závěry průzkumu prováděného studentkou PedF na pražských ZŠ v rámci diplomové práce. Mezi dívkami a chlapci není velký rozdíl v množství času, který počítači věnují, dělají na něm ale různé věci. Řada dětí přilne k počítači proto, že postrádají kamarády. Zhruba před měsícem jeden americký táta rozstřílel své dceři notebook, vše nahrál a umístil na internet. Reagoval tak na to, co píše jeho dcera na svém facebookovém profilu. Zamyšlení nad touto zdánlivě šílenou akcí a facebookovou generací našich dětí, ale i nás samých, nabízí Petr Kamberský v LN.

Inspirace z praxe

Akce tohoto týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • 27.-28. 3. konference „Inovace výuky“ (Praha)
  • 28.-29. 3. konference „Gramotnost ve škole“ (Univerzita Hradec Králové)
  • 30. 3. konference „Škola jako místo setkávání 2012“ (FF UK, Praha)
  • 30. 3. seminář „Obec v učení, učení v obci“ (Praha, Americké centrum)
logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články