Odbory vyhlásily stávku, stát chce redukovat počty odkladů školní docházky

v dnešním bEDUinu se věnujeme těmto tématům:

6. 11. – 12. 11.

školské odbory vyhlásily na 27. listopadu celodenní stávku

proč děti z převážně romské školy jely na besedu do věznice?

odklady docházky by mohly být do budoucna zakázané

Týden stručně

Odbory vyhlásily stávku, některé školy budou 27. listopadu zavřené. Bek chce pro resort získat ještě pět miliard.

Po oznámení stávky školskými odbory, ke které se odhodlaly kvůli nízkému rozpočtu pro regionální školství na příští rok, se s odboráři sešel ministr Mikuláš Bek. Ten chce podle České televize zavření stávkujících škol 27. listopadu zvrátit a chystá se pro školství vyjednat ještě pět miliard korun. O chystané stávce mají dnes (v pondělí) mluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS), zítra (v úterý) se k tématu sejdou lídři vládních stran. Bez společné shody nelze státní rozpočet na příští rok upravovat. Mezi důvody stávky patří například pokles platů nepedagogických pracovníků v průměru o dvě procenta. Proč chtějí odbory stávkovat, jak se do stávky školy zapojují nebo co to bude znamenat pro rodiče? Deník shrnul základní body. Stávka totiž není jen o penězích pro učitele a zaměstnance škol. Kvůli škrtům je ohrožená také tandemová výuka. Úspory se dotknou takzvaných PHmaxů, což je počet odučených hodin, které úřad školám zaplatí. Díky nastavení z minulých let mohly školy nadstandardně dělit žáky na menší skupiny nebo využít právě tandemovou výuku. Jak upozornil EDUin, takové úpravy se mohou dotknout progresivních škol, které moderní způsoby výuky používají. Stávka není povinná, doporučení připojit se k ní vydala i Asociace ředitelů základních škol

Energetické nápoje PRIME jsou kvůli vysokým dávkám sodíku či kofeinu nezdravé, děti po nich ale šílí.

Američtí influenceři Logan Paul a KSI mají na sociálních sítích desítky milionů sledujících. Řada z nich je i z Česka a jsou mezi nimi i děti. Influenceři propagují energetický nápoj PRIME, který je ale pro mladistvé podle lékařů nebezpečný. Debatu o škodlivosti kokosové vody obohacené například o kofein či draslík, už v létě otevřel Forbes. Produkt ale dorazil do Česka ve velkém a ve velkém ho začaly kupovat také děti. Jak varoval lékař pro CzechCrunch, dávky draslíku jsou extrémní. Podle odborníka na výživu Pavla Suchánka z pražského IKEM je v jedné plechovce stejné množství kofeinu jako ve třech silných espressech (DVTV). Nápojem PRIME a jeho vlivem na zdraví se bude ostatně zabývat i Americký úřad pro kontrolu léčiv (iDNES). Řízení školy shrnuje zdroje, proč jsou podobné energetické nápoje pro děti škodlivé. 

Odkladů školní docházky je příliš, stát chce zakročit. Uvažuje se o jejich úplném zákazu.

Do první třídy s ročním odkladem chodí v ČR necelá čtvrtina dětí, konkrétně podle dat České školní inspekce jde o 23,3 procenta dětí v posledním ročníku před nástupem na základní školu. Takový podíl je nejvyšší v Evropě. Pro srovnání – v sousedním Německu mají odklad jen dvě procenta dětí, v Belgii necelé procento a ve Francii možnost odkladů ani neexistuje. Ministerstvo školství chce proto podle Seznam Zprávy nejen měnit legislativu, ale uvažuje se i o zákazu odkladů jako takových. Oddalování školní docházky totiž nepomáhá ani dětem, ani státnímu rozpočtu. „Musíme myslet i na ekonomiku. Stojí nás to opravdu hodně. Když předškoláci navíc zůstávají ve školkách, tak zabírají místo tříletým dětem a my musíme řešit nedostatek kapacit mateřských škol,“ dodává poslankyně Renáta Zajíčková (ODS).

RoadShow ministerstva školství k umělé inteligenci navštívila 13 krajských měst, zaměřila se na využívání umělé inteligence ve výuce.

Letošní ročník RoadShow začal v Ostravě a po třech týdnech skončil v Českých Budějovicích. Úřad chtěl přiblížit téma digitalizace a to, jak je možné nejen umělou inteligenci využít od mateřských, základních, středních až po vyšší odborné školy. Současně chtěli podle vedoucí oddělení podpory digitálního vzdělávání MŠMT Anny Stočesové Martinkové upozornit na možnost využití finančních prostředků z NPO. „Cílem účelu prevence digitální propasti je vytvoření školního mobiliáře, odkud si mohou znevýhodnění žáci zapůjčovat dle svých potřeb digitální mobilní zařízení pro výuku ve škole nebo pro domácí přípravu, a to krátkodobě, či dlouhodobě. Žáci si mohou zapůjčit notebook, chromebook nebo tablet třeba pro domácí přípravu nebo běžnou výuku. Podporujeme školy v tom, aby umožňovaly žákům používat ve výuce vlastní mobilní digitální zařízení, a ti žáci, kteří je nemají pro sebe k dispozici, si je mohli zapůjčit z mobiliáře, který byl zřízen právě z finančních prostředků NPO v rámci prevence digitální propasti,“ uvedla a doplnila, že na znevýhodněné žáky můžou získat školy finanční prostředky opakovaně až do roku 2024. Inspirativní videoukázky s příklady dobré praxe ze škol jsou k dispozici v metodické podpoře na edu.cz/digatalizujeme.  

EDUin vydává průvodce pro zřizovatele. Kápézetka pomůže starostům a zastupitelům zorientovat se ve školské agendě.

EDUin na konferenci Lepší škola představil nového průvodce pro zřizovatele škol. Publikace Kápézetka vysvětluje základní role zřizovatelů v oblasti školství a radí v situacích, do kterých se starostové a zastupitelé dostávají. Manuál je dostupný online a zdarma.

AI dětem vydala pracovní sešit k umělé inteligenci, tištěně i v PDF.

Umělá inteligence aneb Jak se učí stroje je pracovní sešit o 20 stranách, který podle autorů dětem na prvním stupni základní školy hravou formou vysvětlí nejen to, co je to umělá inteligence a proč ji lidé vytváří, ale také jak funguje strojové učení a co jsou data. Ke stažení je zdarma, připravená je i tištěná verze. 

Opavsko má malou „regionální učebnici”. Místní akční skupina vydala Vlastivědu okolí.

Na Opavsku se v minulosti těžil kámen a hlína, což dokazují takzvané hliníky a drobné lomy, které najdeme u skoro každé obce. Vlastivěda Opavska ukazuje například na časové ose, jak vypadal region v době ledové nebo jak je geologicky rozmanitý. Právě těžba se na Opavsku promítla i do výroby cihel, které se dělaly z jemné sprašové hlíny. Materiál z regionu je například vidět u cihlové novostavby Červeného zámku v Hradci nad Moravicí. Vlastivěda Opavska je k ruce nadšencům i učitelům, pro které jsou připravené kvízy, pracovní listy i metodika.

Výrok týdne

Margareta Michopulu (1)

„Základní škola Šalounova je v 99 procentech romská škola, je to přes 300 dětí. Na druhou budovu v Halasově ulici chodí zhruba 40 procent romských dětí a 60 českých či bílých dětí. Strašně nerada ale takové dělení používám, nerada používám i označení romské děti. Na podobná setkání chodí i ostatní školy. S vězeňským autobusem se mohou setkat kdekoliv, normálně jezdí. Nemyslím si, že je problematické žákům ukázat, jak to tam vypadá. Snažíme se děti vést k tomu, aby se chovaly tak, aby neměly problém. To je ta prevence,” Více zde:

řekla v rozhovoru pro DVTV místostarostka městského obvodu Vítkovice Margareta Michopulu (ANO), která uspořádala debatu žáků základní školy Šalounova se zaměstnanci vazební věznice. Radnice následně čelila kritice ze strany veřejnosti, proč na takovou prohlídku poslali právě romské děti.

Rozhovor

Cirkus umí mazat rozdíly mezi šampiony a poraženými, říká Adam Jarchovský, který učí žonglovat děti i dospělé

Pohyb podle cirkusového umělce Adama Jarchovského pomáhá budovat sebevědomí. Žongluje a učí to nejen děti, ale i kantory. Žonglujeme spolu na chodbě, míčky víc pouštím, než chytám. Cirkusový umělec Adam Jarchovský má ale svatou trpělivost a dokola vysvětluje systém, jak míčky udržet ve vzduchu. Budou vám padat, budete dělat chyby, nepůjde vám to hned. To je ale v pořádku, je to proces. Chyba není překážka k úspěchu, ale možnost jak se poučit,” vysvětluje kroužku lidí na workshopu během konference Lepší škola 2023. Cirkusovému umění Jarchovský učí nejen děti, ale i kantory.  

Když mi někdo řekne cirkusová umění, představím si klauna na jednokolce, co dělá přemety. Co všechno dalšího je cirkusovým uměním a může být ve školách?

Je to soubor dovedností, které mají jiný kontext než sport. Cirkus je označovaný za hybridní umělecký směr, který kombinuje prvky kreativity a sportu v tom nejširším slova smyslu, tedy spíš pohybovém než výkonnostním pojetí. Dnes rozlišujeme pět skupin cirkusových disciplín, je to žonglování a manipulace s objekty, balanční techniky, pozemní akrobacie, vzdušná akrobacie a nakonec klaunérie a herectví. U nás je to slovo klaunérie zatížené stereotypem, ale být dobrým klaunem vyžaduje opravdu náročnou přípravu a trénink. Díky pestrosti cirkusových umění si z nich něco vybere většinou každý. Už během našeho povídání můžete přemýšlet o tom, že byste zkusila žonglovat, nebo by vás bavilo chodit po laně, nebo dělat salta. Každý z nás inklinuje k nějakému druhu pohybového jazyka. 

To je co? 

Pohybové aktivity se dají rozdělit na více kondiční či více koordinační. Většinou mají lidé tendenci preferovat určitý druh pohybové aktivity a cirkusová umění nabízejí rozmanité pohybové výzvy. Je opravdu těžké si nevybrat. Funguje to u dětí i dospělých. Dospělý si ale při pohledu na profesionálního cirkusového umělce často řekne: „To bych nezvládl…“, zatímco dítě si to přirozeně touží zkusit. Děti na cirkusová umění reagují daleko lépe, protože za tím vidí risk, dobrodružství, svobodu a něco nového. Díky tomu se do toho vrhají s mnohem větší chutí.

Takže je cirkus a jeho umění pro každého? Každé dítě a dospělý se v tom může najít? 

Podle mě ano. Když vezmu projekt TěloCIRK, který je ve školách, je super přijít do hodiny, kde je poměrně heterogenní třída a dělí se na děti pohybově nadané a na ty méně zdatné. Dané je to tím, že jedni cvičí pravidelně, třeba v kroužku na gymnastice a jiní ne a je pro ně tělocvik jediná organizovaná pohybová aktivita v týdenní rutině. Takové děti v tělocviku nebudou úspěšné, pokud budou konfrontované ve výkonnostním prostředí s vrstevníky, kteří hrají třeba volejbal. 

Celý rozhovor si přečtěte na webu eduin.cz

Z edukalendáře:

20. 11. → Praha → debata Prostředí škol a jak ho proměnit

29. 11. → Praha → konference Školy bez bariér

IMG_5459
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články