Nový ministr školství by se měl zaměřit jen na pár výzev, shodli se panelisté kulatého stolu

Přinášíme shrnutí diskuse na květnovém Kulatém stole SKAV a EDUin.

Nový projekt (12)

Ve čtvrtek 18. května organizoval SKAV a EDUin kulatý stůl na téma „Na co by se měl zaměřit nový ministr školství?‟. Jeho řečníci se shodli na tom, že ministr Mikuláš Bek si vybral dobré priority. Na dva a půl roku jich je ale podle nich mnoho a nejspíš je všechny nestihne.

„Dávat rady novému ministru školství je těžké. Předsevzal si toho moc, když splní půlku úkolů, bude to dobré,” komentoval priority ministra školství Mikuláše Beka ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl. Podle něj by nový šéf úřadu měl přejmenovat ministerstvo školství na ministerstvo vzdělávání. Zakladatel výzkumné agentury PAQ Research Daniel Prokop ale pro Mikuláše Beka další úkoly našel: „Ministerstvo školství by mělo hrát aktivnější roli v meziresortní spolupráci. Například v otázce podceněné péče o duševní zdraví nebo v reformě sociálních dávek. Data ukazují, že regiony, které mají dobré výsledky navzdory špatné socioekonomické situaci, těží z toho, že úřady spolupracují v sociální oblasti.”

Panelisté také měli vybrat pro ministra školství jednu hlavní prioritu, na kterou by se měl ve vedení resortu zaměřit. Podle Bekova předchůdce a současného předsedy Národního akreditačního úřadu Roberta Plagy je to zajištění finančních prostředků. „Pan ministr bude muset zvládnout tvrdá rozpočtová vyjednávání a zabezpečit finanční prostředky, bez nichž nebude možné realizovat žádné dobré myšlenky.” Ředitel Střediska ekologické výchovy SEVER Jiří Kulich připomněl i učitele. „Mikuláš Bek by měl směřovat prostředky do co nejefektivnější podpory učitelů a odstraňování různých bariér, které učitelé vnímají,” dodal. Podle ředitelky SKAVu Petry Keprtové je ale důležité se zaměřit i na proces řízení změny. „Ministerstvo školství realizuje různé změny, ale tyto procesy řídí často špatně, nedostatečně nebo vůbec. Nerozumí tomu, jaké zákonitosti tu jsou, třeba teorie změny,” dodala Petra Keprtová.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články