EDUpoint v březnu: Ve znamení Týdne otevřeného vzdělávání

22. 2. 2016
EDUin
24683329971_421fd69432_z

Zveme vás do EDUpointu a představujeme program na březen. Opět se sejdeme v Otevřené třídě, Akváriu, Peďáku, při diskusi s oponenty a na konci měsíce si připomeneme Mezinárodní den učitelů.

Otevřená třída

Každé první úterý v měsíci od 17 do 19 hodin. V březnu se setkáme v úterý 1. března

Akce určená především rodičům či prarodičům, aby zjistili, jak se lze učit jinak. Jednou za měsíc zveme inspirativní učitele do „otevřené třídy“, kde si děti i dospělí mohou vyzkoušet nové vyučovací metody a přístupy. Aktivní účast je dobrovolná, můžete jen přihlížet a na závěr budete mít prostor pro dotazy.

V úterý 1. března můžete zažít na vlastní kůži angličtinu podle metody CLIL a dozvědět se, jak se integruje cizí jazyk do nejazykového předmětu. Zjistíte, čím se hodina CLIL liší od standardní výuky a jaké jsou její výhody či případná rizika.

 

Akvárium

Každé druhé úterý v měsíci od 17 do 19 hodin. V bžeznu se setkáme v úterý 8. března

Diskusní setkání otevřené všem, kteří mají zájem se dozvědět něco nového z oblasti vzdělávání. Chceme propojovat akademiky, učitele, zástupce neziskovek, byznysu, státní správy a samosprávy. Diskuse má specifický formát tzv. Akvária, ve kterém se diskutuje uvnitř kruhu a ostatní mají možnost naslouchat a případně vstupovat do diskuse v rámci pravidel. Jde o uspořádání zvyšující efektivitu a přehlednost debaty.

tyden_logo-(1)V úterý 8. března bude v Akvariu probíhat diskuse na téma: Co děláme a co musíme udělat, aby se Strategie digitálního vzdělávání stala skutečností. Diskuse na toto téma je součástí Týdne otevřeného vzdělávání. Naplňování Strategie digitálního vzdělávání je klíčová pro realizaci  Otevřeného vzdělávání a implementaci strategie zmiňuje i Charta Aliance Otevřeného vzdělávání. Pozvání přijal Jaroslav Fidrmuc. 

 

Peďák+

Každé třetí úterý v měsíci od 17 do 19 hodin. V březnu se setkáme v úterý 15. března

Peďák+ je nabídkou pro studenty učitelských oborů různých fakult. Chceme jim zprostředkovat další zkušenosti z praxe. Obsahem setkání budou například workshopy na téma hlasové výchovy, psychohygieny, řešení případových studií (dítě či třída s problémem), praktické tipy a triky do výuky.

V úterý 15. března si ukážeme Mindfulness pro učitele. Učitel by měl být silnou osobností a přirozenou autoritou, o to více, že učitelství je náročné a vysoce stresující povolání. Na březnovém Peďáku+ se proto seznámíme s metodu mindfulness, která účinně snižuje stres, je prevencí vyhoření a zvyšuje psychickou odolnost. Vedle toho účinky mindfulness přispívají ke vzniku respektujícího vztahu k žákům, otevřené komunikace s nimi i k vytváření pozitivní atmosféry pro efektivní učení ve třídě.

 

Debata s oponenty

Každé čtvrté úterý v měsíci od 17 do 19 hodin. V březnu se setkáme v úterý 22. března

Večer s oponenty je příležitost osobního setkání s těmi, kteří na stránkách eduin.cz vyjadřují nesouhlas s názory EDUin a jeho spolupracovníků. Každý měsíc vybereme jedno téma, přidáme diskusní příspěvky z našich stránek a pokusíme se ve společné debatě prozkoumat blíže postoje obou stran. Nejde nám o to, aby jedna strana přesvědčila druhou o své pravdě, ale abychom navzájem lépe rozuměli svým argumentům a postojům.

tyden_logo-(1)V úterý 22. března budeme debatovat na téma: Ničí otevřené vzdělávací zdroje nakladatele a vydavatele? Existuje řešení výhodné pro všechny? Debata je příspěvkem k Týdnu otevřeného vzdělávání.

 

 

A V BŘEZNU JEŠTĚ NĚCO NAVÍC!!

St 9. břetyden_logo-(1)zna 9:00 – 17:00  proběhne v EDUpointu celodenní Seminář k Otevřenému vzdělávání. Připojujeme se tak k Týdnu otevřeného vzdělávání. Přijďte zjistit, co to vlastě otevřené vzdělávání je. Jak otevřené vzdělávání pomáhá vzdělavatelům? Jak mohou podporovat otevřenost školy ředitelé a zřizovatelé? Jak udělat svoje vzdělávací materiály dostupné opravdu všem? A jak mohou otevřenost podpořit poskytovatelé finanční podpory? Více informací k tomu, co je otevřené vzdělávání naleznete také zde.

Promítání a Den učitelů
Út 29. března 17:00 – 19:00 budeme v EDUpointu  připomínat den učitelů.
Přijďte na promítání dokumentárního filmu Všichni spolu a následnou debatu. Pojďme se bavit o profesi učitele. Promítání filmu je realizováno v partnerství s programem Jeden svět na školách, Člověk v tísni, o. p. s.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články