Přijďte do EDUpointu na třetí Učitelský večer

9. 3. 2017
EDUin
Screenshot_1-1

V úterním programu pražského EDUpointu přibyla další akce. Každé druhé úterý v měsíci můžete přijít na takzvaný Učitelský večer, tedy svépomocné setkání praktikujících učitelů, kteří si tu vyměňují zkušenosti formou krátkých výstupů ve stylu TEDx. Přinášíme krátký informační rozhovor s jedním z iniciátorů učitelských večerů Alexisem Katakalidisem. Nejbližší setkání se koná v divadelním sále Skautského institutu na Staroměstském náměstí 4 od 18.30 v divadelním sále.

Kdo byl iniciátorem učitelských večerů ve Skautském institutu a kdo se tam schází?

První setkání jsme zorganizovali my (Alexis Katakalidis a Matouš Bořkovec), ale zásadní je, že se nás na běhu těchto večerů podílí mnohem víc. Schází se zde různí zájemci o vzdělávání – lidé, co se vzděláváním profesně zabývají, i ti, které „jen“ baví o učení přemýšlet a mluvit. Chodí k nám samozřejmě učitelé, ale také učitelští asistenti, dobrovolníci, kteří někde doučují, mentoři i studenti pedagogických fakult.

Zvolili jste vlastně formu jakéhosi učitelského TEDx. Měli jste nějaký inspirační zdroj?

Strefil jste se. TEDx byl jeden z našich inspiračních zdrojů, protože zajímavé myšlenky se zde prezentují stručně a zábavně – o to nám přesně jde. Také jsme se inspirovali v Anglii, kde se podobné večery konají již několik let a nazývají se TeachMeet.

Jaká témata se na prvních dvou večerech objevila a jaká chystáte na ten březnový?

Každý pedagog prezentuje něco, čím se sám ve své každodenní praxi zabývá, a proto večery nemají jen jedno téma. V únoru jsme například slyšeli o tandemové výuce, skupinové práci, formativním hodnocení, mnohočetné inteligenci nebo o divadelních prvcích ve výuce. Všechny příspěvky musí být prakticky využitelné, jde nám o to, „co můžu zítra použít ve třídě.“ V lednu jsme měli výstupy o práci s šikovnými dětmi v matematice nebo o tom, jak zaujmout děti v prvních pěti minutách hodiny.

V březnu se těšíme na prezentace o práci s I-pady, na problematiku domácích úkolů, na použití Google Forms v hodinách či na nápady, jak propojovat výuku s reálným životem mimo školu.

Kdo a jak se může zapojit?

Všichni jsou vítáni. Účastnit se lze buď jako divák, nebo přijít s prezentací.  Prezentující mohou sdílet, co jim při učení jde dobře, nebo s čím si naopak neví rady. Vytvořili jsme krátké instruktážní video o tom, jak by měl výstup na Učitelském večeru zhruba vypadat, zde je na něj odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=kU4kt0mfMy4 – omluvte prosím hovorové výrazy. Nakonec, je možné se zapojit i tak, že se díváte na naše videa (máme vlastní YouTube kanál) nebo píšete zajímavé nápady do naší Facebookové skupiny.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články