Rozhlas.cz: Muž na základní škole, to je vzácný druh

27. 1. 2016
EDUin
3592149968_25709410c8_z

Poslechněte si několik rozhlasových epizod ze života mladého učitele na základní škole. Toužil po jiném uplatnění, ale nakonec skončil v první třídě. Ondřej Suchan se stal třídním učitelem a přijal tak závazek na několik let. Stačí mu kantorský plat na uživení rodiny? A získal si u dětí autoritu? Původní text najdete ZDE.

Půl roku zaznamenával redaktor Českého rozhlasu Ivan Studený začátek kariéry třicetiletého Ondřeje Suchana, novopečeného třídního učitele na Waldorfské základní škole v Českých Budějovicích. 

Českým základním školám chybí muži. Ne snad školníci či údržbáři, ale učitelé. „Je to trend patrný v celé Evropě, ale u nás je situace asi nejhorší. V českých školách je na prvním stupni necelých 5 % mužů,“ komentuje situaci sociolog Josef Petr z Ligy otevřených mužů. Podle posledního výzkumu Eurostatu mají ve školách na prvním stupni méně učitelů už jen v Litvě a Slovinsku.

Proč by to mělo být jinak? Měli by muži učit už tak malé děti? Psycholog Václav Šneberger tvrdí, že ano. „Jsme přesvědčeni, že muži přinášejí do výchovy odlišná témata než ženy a jsou pro děti důležitým rolovým modelem. Účast mužů ve výchově a vzdělávání chápeme jako plus pro muže, děti, ženy, instituce i celou společnost,“ říká tento psycholog a podporovatel kampaně Muži do škol Václav Šneberger.

POSLECHNĚTE SI: seznam všech odvysílaných dílů o půlroce života mladého třídního učitele

Budoucím učitelům chybí praxe
Ondřej Suchan předpokládal, že ho bude živit angličtina, ale jeho plány dopadly jinak a stal se učitelem. Během studia učitelství pro první stupeň, které úspěšně zakončil, se s dětmi příliš nesetkával. Budoucím učitelům proto chybí potřebná praxe, vysvětluje.
POSLECHNĚTE SI, JAK SE ONDŘEJ DOSTAL K UČENÍ

Největší učitelské dilema: přísný kantor, nebo kamarád?
Příprava na první školní den je náročná, zjišťuje Ondřej Suchan. Před zahájením nového školního roku se radí se zkušenější kolegyní a také řeší jedno velké učitelské dilema – je učitel spíš autorita, nebo kamarád?
PŘEČTĚTE SI, JAK SE ONDŘEJ PŘIPRAVUJE NA PRVNÍ ŠKOLNÍ DEN

První zvonění – velká zkouška pro třídního
První školní den je velký zážitek pro děti i rodiče, ukazuje se. „Za komunistů jsme měli jen učitelky,“ vzpomíná maminka jednoho z prvňáků a pochvaluje si tak třídního učitele Ondřeje Suchana.
POSLECHNĚTE SI, JESTLI BYL NOVOPEČENÝ TŘÍDNÍ UČITEL NERVOZNÍ

Prvňáci učitele obdivují – je třeba to využít 
POSLECHNĚTE SI: Když chce člověk děti vést, měl by být dobrým vzorem, tvrdí mladý učitel

Učitelská domácnost – manželka se nepoučuje!
Novopečený učitel hodnotí svůj plat ve školství: Snažíme se vyjít s tím, co máme (AUDIO) 

Zlaté prázdniny – učení vyčerpává
POSLECHNĚTE SI: Umím děti rozdovádět nebo rozplakat, říká mladý učitel a těší se na prázdniny 

Žádné známky – výjimečné vysvědčení
AUDIO: Slovní hodnocení nesrovnává, hodnotí dítě, kam se posunulo, vysvětluje učitel Ondřej Suchan

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články