Rozhlas.cz: Školám často chybí peníze na výuku nadaných dětí. Stát už chystá změny

23. 10. 2015
EDUin
4650327767_d35baefa27_z1

Publikujeme krátkou reportáž Českého rozhlasu, která se věnuje podpoře nadaných dětí ve školách. Novela školského zákona, která začne platit od začátku školního roku 2016/2017 by měla přinést větší paletu možností, jak čerpat finance na podporu nadaných dětí, stejně jako na podporu dalších dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Původní reportáž na stránkách Českého rozhlasu najdete ZDE.

Ministerstvo školství chce od příštího roku více podporovat vzdělávání nadaných dětí. Aby se mohl jejich talent dále rozvíjet, potřebují v hodinách individuální přístup. Školám ovšem často schází peníze na asistenty i speciální pedagogy. Nadprůměrně talentované je přitom v Česku zhruba každé páté dítě.

Šesti žákům třetí třídy pražské Základní školy Mohylová právě zadává speciální pedagožka Markéta Kůtková úkol.

„Tyto děti jsou hodně zaměřené samy na sebe. Ne vždy se nám daří třeba práce ve skupinách. U některých dětí je hodně rivalita,“ vysvětluje.

Nadané děti se učí v malých skupinách, hlavně přírodovědu a angličtinu. Peníze přímo na výuku talentů ale škola nedostává.

„Můj speciální pedagog má jen poloviční úvazek speciální pedagogické péče. Platíme ho v podstatě z rozvojového programu sociálně znevýhodněných žáků,“ říká ředitelka Martina Štychová.

„Míra podpory pro nadané děti je opravdu velmi minimální, a já bych jenom z těchto peněz na základě integrace dětí s diagnostikovaným nadáním tento úvazek speciálního pedagoga nepostavila,“ dodává.

Předsedkyně Společnosti pro talent a nadání Eva Vondráková potvrzuje, že takový případ není ojedinělý:

„Hendikep společnost ještě přijme – protože to je někdo, kdo je na tom, chudák, hůř než já, tak já budu ten hezký, kdo mu pomůže. Ale pomáhat někomu, kdo je na tom lépe než já a kdo by mě mohl přechytračit, tam už je takové to podezření. Skryté věci, které se nepojmenují, ale které fungují.“

Chystá se novela zákona

Stát chce ovšem nadané děti podporovat. Od září 2016 by měla začít platit novela školského zákona, která prý školám a talentovaným žákům pomůže.

„I nadané děti a potřeby mimořádně nadaných dětí jsou společným vzděláváním dětí. I na ně pamatujeme z hlediska podpůrných opatření v rámci studia. Tímto se zabývá náš přehled opatření, který finalizujeme,“ upozorňuje ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD.

O konkrétních opatřeních se ministryně chystá v nejbližších dnech jednat s odborníky a zástupci nevládních organizací.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články