Mladá fronta Dnes: Ministerstvo střílí samo na sebe

24. 4. 2017
EDUin
33915947475_7cb710cced_z

Publikujeme krátký komentář Boba Kartouse k situaci kolem zveřejňování zadání testů jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. EDUin k tématu vydal několik tiskových zpráv, které najdete ZDE, ZDE  a ZDE. Text vyšel 21. 4. ve zpravodajském deníku Mladá fronta Dnes.

Uskutečnilo se první kolo přijímacích zkoušek na střední školy a na webu CERMAT, státní organizace, která je stejně připravuje, se objevila informace o tom, že zadání testů budou zveřejněna až 12. května. Tedy po všech zkouškách. Do té doby, dle názoru organizace řízené ministerstvem školství, je třeba zadání utajit, neboť by mohlo dojít k narušení rovného přístupu. Uchazeči z prvního termínu by se mohli cítit v nevýhodě, neboť neměli k dispozici zadání z předchozích termínů. Zní to logicky? Ano, pokud vyloučíme všechny podmínky, které z toho dělají špatný vtip. V době digitálních zařízení je scestné předpokládat, že by se zadání neobjevilo ještě ten den na internetu. Objevilo se takřka ihned. Tím však vzniká reálná nerovnost, kterou způsobuje fakt, že se k zadání dostanou jen někteří uchazeči. Pokud by bylo zveřejněno oficiálně, budou k němu mít přístup všichni.

Zápletka ovšem graduje. Hned poté, co se testy objevily na internetu, se ukázalo, že CERMAT instruoval ředitele středních škol, že uchazeči, kteří se zúčastní prvního termínu, si mohou zadání odnést s sebou. Kdokoliv z tisíců účastníků prvního termínu přijímaček ho tedy mohl šířit, ať už off-line, nebo on-line. Jinými slovy, CERMAT učinil zadání naprosto veřejným, aby pak oznámil, že je nezveřejní.

Ale to ještě není celá pointa. Místo aby ministryně školství zasáhla a sdělila jí řízené organizaci, že se má začít chovat rozumně, CERMAT přechází do protiútoku. Vydává prohlášení, že ve věci jím zveřejněných a zároveň nezveřejněných testů požádal o právní zastoupení.

Argumentuje autorským zákonem a porušením autorských práv. Jenže přijímací zkoušky jsou prokazatelně součástí úředního díla, jež je z právní ochrany vyňato a má být z povahy věci transparentní. Vždyť je sám CERMAT veřejným činí, ať už instrukcí ředitelům, nebo následným zveřejněním na svém webu. Pokud se najde právní génius, který zdůvodní protizákonnost zveřejnění zadání, soud bude muset nutně sankcionovat především CERMAT.

Ještě vám to dává smysl? Na ministerstvu školství to asi smysl dává. Jinak by nebylo možné, aby úřad toleroval stejnou absurditu, která se před několika lety odehrála u maturit. Je možné tolerovat chybu napoprvé, ale tolerovat ji i napodruhé, jde-li o pochybení v takovém rozsahu, je prosté diletantství. Ve volebním roce to připomíná střelbu do vlastní nohy. S excelentním výsledkem.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články