Mladá fronta Dnes: Návrh na změnu financování regionálního školství vzbuzuje pochybnosti

13. 3. 2017
EDUin
30754645844_22598cecb8_z

Publikujeme krátký komentář Boba Kartouse, který vyšel 10. 3. v Mladé frontě Dnes pod názvem Domácí úkoly Valachová plní, ale… a věnuje se chystané změně financování regionálního školství. K tématu jsme také vydali tiskovou zprávu, na kterou reagovalo MŠMT, najdete ZDE.

Ministerstvo školství už několik let připravuje novou koncepci financování českých mateřských, základních a středních škol. Mluvili o tom předchozí šéfové resortu, ale dílem zapříčiněno alibismem, dílem vysokou „úmrtností“ ministrů se žádnému nepodařilo tento domácí úkol splnit. Kateřina Valachová může být první, které se podaří změnit zavedený zlozvyk.

Nese to s sebou několik zásadních problémů. Koncept změny financování regionálního školství měl být původně, na základě příslibu ministryně, představen do konce roku 2016. Ministerstvo sice postupně odhaluje nový model, ale až nyní dostává místo proklamací o cílech nějaké reálné parametry.

Tedy více než s ročním zpožděním.

Když se člověk zahloubá nad tím, co chce ministerstvo uvést v život, neubrání se rozporuplným pocitům. Na jedné straně jsou jistě legitimní cíle učinit financování předvídatelnější a zejména narovnat rozdíly ve financování škol, do nichž dnes vstupují nevyžádanou kreativitou kraje a vytvářejí tak reálnou nerovnost v tom, s jakými rozpočty mohou školy hospodařit. To je žádoucí.

Návrh však vzbuzuje řadu pochybností.

Předně, celá myšlenka je postavena na tom, že místo financování „na hlavu“ budou školy dostávat peníze podle optima stanoveného pro různé typy škol, tzv. maximálního rozsahu výuky. Člověk by očekával, že optimum bude založeno na důkladném zkoumání systému, na datech o něm. Jenže v oficiálním dokumentu je uvedeno, že bude stanoveno na „názoru ministerstva“.

S přihlédnutím k tomu, že ve věci odmítání vzniku dalších neveřejných škol je často „názor ministerstva“ v příkrém rozporu se zájmem rodičů a rozvojovými záměry obcí a krajů, se lze důvodně obávat důsledků. Navíc budoucí volatilita, kterou tím ministerstvo způsobuje, otevírá dveře manipulaci s financováním škol čistě na základě jednoduchého konstatování, že se názor ministerstva změnil. Možná i proto je návrh na změnu financování připraven tak, aby byl domácí úkol odevzdán, nicméně aby k jeho zhodnocení došlo až v okamžiku, kdy současné vedení ministerstva budou připomínat už jen dobové fotografie a pár dokumentů, na které postupně usedne digitální prach.

Nový systém má totiž začít platit až příští rok, tedy po parlamentních volbách…

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články