Zveme vás na týden otevřeného vzdělávání

22. 2. 2015
EDUin
Bez-nazvu-18
Týden otevřeného vzdělávání je celosvětově pořádanou akcí (www.openeducationweek.org), za kterou stojí Open Education Consortium (ZDE). Jak píší hlavní organizátoři, týden otevřeného vzdělávání je především oslavou celosvětového hnutí za otevřené vzdělávání.

EDUin se rozhodl zapojit a podpořit tak myšlenku otevřeného vzdělávání a jeho rozvoj v České republice. Naší snahou je shromáždit zajímavé vzdělávací akce, které se uskuteční v týdnu 9. – 13. března 2015.

Jak se zapojit

Zapojit se můžete mnoha způsoby:

1) Zúčastněte se libovolné akce

Seznam akcí, které se uskuteční v týdnu od 9. do 13. března 2015, zveřejníme koncem února na adrese www.otevrenevzdelavani.cz. Akce budou otevřené všem zájemcům a velká část z nich bude přenášena živě v online streamu. Na uvedených internetových stránkách naleznete přehled akcí, včetně termínů a odkazů na živý přenos.

2) Uspořádejte akci
Může se jednat o libovolnou vzdělávací akci. Podmínkou je, aby byla přístupná veřejnosti bez omezeni, tj. zdarma, a v případě online akcí ideálně i bez autentizačních bariér (nutnost registrace apod.), a aby se uskutečnila v termínu 9. – 13. 3. 2015.
V případě vašeho zájmu bychom vás rádi požádali o vyplnění krátkého registračního formuláře akce na adrese: http://goo.gl/forms/r0FM1DuHsP
Akce, prosím, registrujte do 25. 2.

3) Nabídněte zajímavé odborníky
Nechcete pořádat akci, ale uměli byste zajistit zajímavou a inspirativní osobnost? Takového člověka rádi využijeme buď pro jeho přímé zapojení do některé z akcí, natočíme s ním rozhovor a nebo uvítáme i krátké (video)poselství určené účastníkům akcí otevřeného vzdělávacího týdne.
Své náměty, prosím, posílejte mailem na: miroslav.parvonic@eduin.cz

4) Podělte se s ostatními o zajímavé zdroje a materiály
Máte-li zajímavý zdroj nebo materiál, podělte se s námi i ostatními! Může se jednat o úložiště materiálů, výukové materiály, videa, fotogalerie apod.
Zdroje je možné vkládat zde: http://goo.gl/forms/jPv1chGcKr

Co je otevřené vzdělávání?

Podstatou otevřeného vzdělávání je především princip volného a otevřeného sdílení. Volné a otevřené sdílení je v tomto významu chápáno jako neomezené, a to jak z hlediska jeho dostupnosti, to znamená bez bariér, tak také z hlediska svobody využívání, úprav a dalšího šíření. Volné a otevřené sdílení zvyšuje přístup ke vzdělání a znalostem pro každého, kdekoliv a kdykoliv.

Myšlenka svobodného a otevřeného sdílení ve vzdělávání není nic nového. Ba právě naopak, sdílení je hlavním principem ve vzdělávání od samého začátku. Vzdělávání je sdílení, rozuměj vzájemné předávání informací, znalostí, postřehů a zkušeností s ostatními, na jehož základě mohou vznikat myšlenky, znalosti, dovednosti a porozumění novým věcem. Otevřené vzdělávání se snaží rozšířit možnosti vzdělávání tím, že využívá především (ale nejen) sílu internetu, který umožňuje rychlé a v podstatě volné šíření A rozšiřuje přístup k poznání, komunikaci a spolupráci.

Dotazy a další informace

S dotazy se na koordinátora akce:

Miroslav Parvonič, miroslav.parvonic@eduin.cz, 777 129 134
logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články