Jak fungují ombudsmani na vysokých školách?

Přinášíme přehled jejich pravomocí, řešení případů i překážky v systému.

IMG_4793

Ilustrační foto: Kateřina Lánská

V posledních měsících se v médiích pravidelně objevovala upozornění na výskyt případů sexuálního obtěžování na vysokých školách. V květnu například na Masarykově univerzitě v Brně skončil třetí pedagog podezřelý z nevhodného chování. Na fakultách proto často vznikají pozice ombudsmanů a ombudsmanek, které by měli podobné případné případy vyhodnocovat. Kompletní podklad k tématu najdete zde.

Ombudsmani nebo ombudsmanky v tuto chvíli fungují třeba na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně nebo FAMU, DAMU a čerstvě na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy.

V podkladu najdete rozhovory s ombudsmany PF UK, FF UPOL, DAMU a FAMU. Zájem o tyto pozice je spojený s nárůstem otevřených prohlášení o nevhodném chování vyučujících na fakultách ve formě šikany, bossingu nebo sexuálního obtěžování. Nově zavedená pozice ombudsmana potřebuje pevnou oporu v dokumentech a právu. Etický kodex nebo disciplinární a pracovní řád jsou vnitřními předpisy univerzit, které mohou specifikovat práva a povinnosti, které jsou v zákonech uvedeny pouze obecně.

Kompletní podklad k tématu, včetně výpovědí ombudsmanů, najdete zde.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články