Jen digitalizace přijímacího řízení nestačí

IMG_7081

Ilustrační foto (c) Kateřina Lánská

Cermat tento týden spustil systém DiPSy. Digitální přihlašovací systém k přijímacím zkouškám je zatím přístupný pouze pro ředitele škol. Pro rodiče se možnost podat elektronickou přihlášku na střední školu otevře 1. února. EDUin upozorňuje, že pouze digitalizace v celém procesu přijímacích zkoušek nestačí.

Nově mohou uchazeči podávat tři přihlášky, místo dvou. Pokud se hlásili i na umělecké obory, přihlášek může být celkem pět. Jednotlivým školám také musí určit prioritu. „V případě prioritizace nemá smysl taktizovat, ale minimálně jednu až dvě přihlášky dát na školy, na které žák opravdu chce,” popisuje programový ředitel EDUinu Miroslav Hřebecký. Právě na strategizování upozorňoval ve facebookovém příspěvku i ekonom a ředitel think-tanku IDEA Daniel Münich: „Přihlášky se stále budou podávat ještě před tím, než se žáci dozví, jak v testech dopadli oni a všichni ostatní. Stále budou mít velkou výhodu uchazeči, kteří budou mít silnou informační a strategizační a motivační oporu ve svých rodičích a prarodičích.”

Podle EDUinu by digitalizace měla být pouhým prvním krokem v celé proměně přijímacího řízení. Do budoucna by bylo vhodné, aby se termín přijímacích zkoušek upravil a uchazeči znali výsledky jednotných přijímacích zkoušek ještě před podáním přihlášek. To navrhuje i Daniel Münich: „Jen tak bude možno limit počtu podávaných přihlášek zcela zrušit, zrušit druhá a další kola a důvody ke strategizaci tak odstranit zcela. Také se konečně všichni dozvíme, jak vypadá struktura skutečné poptávky po školách a ne ta daná silným strategizováním.”

Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUinu: „Ministerstvo školství by nemělo digitalizací usnout na vavřínech a tímto skončit, protože celý systém přijímacího řízení a i ty neduhy jednotných přijímacích zkoušek jako takových zaslouží revizi.  Ministr Mikuláš Bek slíbil, že se o tom bude bavit, jakmile se zvládne digitalizace.  Takže doufejme, že se to bude dít velmi brzy.”

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články