Škrty v návrhu rozpočtu ministerstva školství nejvíc poškodí regionální vzdělávání. Ministr Bek ve škrtacím souboji neobstál

EDUin reaguje na vládní návrh rozpočtu pro příští rok.

F5KphssWUAA_jPe

Mikuláš Bek. Zdroj: MŠMT

Ministerstvo školství by mělo příští rok hospodařit s rozpočtem, který je o víc než 11 miliard nižší než ten letošní. Vyplývá to z vládního návrhu, který je zveřejněný v systému eKLEP. EDUin upozorňuje, že školství tak není, navzdory programovému prohlášení, prioritou této vlády. Vládní návrh teď čeká projednání v poslanecké sněmovně. 

Návrh rozpočtu ministerstva školství sice počítá s uzákoněním sto třiceti procentního podílu platů učitelů k průměrné mzdě. Zároveň ale v kapitole regionálního školství ministerstvo financí navrhuje škrty v celkové výši 13 miliard korun, a to v situaci, kdy se má nejen přidávat pedagogům, ale zvyšují se i výkony kvůli rostoucímu počtu žáků.

Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUinu: „Vláda rezignovala na přijaté strategie a systémový pohled. Je škrtáno bez jakékoli snahy o systémovou reformu. Podobně jako ve zdravotnictví platí, že prevence vychází násobně levněji než sanace následků. Bohužel se tím (podobně jako ve zdravotnictví) neřídíme, typicky v oblasti duševního zdraví dětí.”

Lucie Slejšková, analytička EDUinu: „Příkladem absence reforem a dopadu i na finance je chybějící reforma struktury středního školství. Mluví se o ní planě 20 let a stále nic. Výsledkem je nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou, která explodovala v uplynulém roce. Nadále sveřepě financujeme zastarale pojatá poloprázdná učiliště, což jsou paradoxně nejnákladnější obory.”

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články