Týden.cz: Čtenářská aplikace jako podpora individuálního rozvoje čtení

17. 9. 2015
EDUin
4299468726_4edf9b067e_z

Publikujeme článek, který vyšel 9.9. na zpravodajském webu Týden.cz pod názvem Školáci mohou mít vlastního trenéra čtení. Speciální aplikaci (ZDE). Internetová aplikace Včelka je zaměřena na rozvoj čtenářství u dětí, které mají v této oblasti problémy, převážně dyslektici, ale poslouží nejen jim. Rozhovor s Michalem Zwingerem, šéfem vývojářského týmu, který má za sebou kromě Včelky také aplikaci Rozečti.se, si můžete přečíst ZDE. Aplikaci Včelka najdete ZDE

Děti z prvního stupně základních škol mohou získat „individuálního trenéra čtení“. Tímto způsobem autoři stručně charakterizovali aplikaci Včelka. Ta pomůže s rozvojem čtenářských dovedností nejen žákům s problémy, ale také například i mimořádně nadaným dětem.

Společně s kolegy Michalem Zwingerem a Michalem Hudečkem tento program představí veřejnosti na Dnech dyslexie, které se konají ve Veletržním paláci v Praze.

Program rozvíjí různé dovednosti, které mají vliv na kvalitu čtení. Vedle samotné techniky čtení se zaměřuje na rozjezd funkcí zodpovědných za rozvoj čtení a psaní. Důraz je kladen také na porozumění čteného textu. Velká řada cvičení se zaměřuje na sluchové vnímání. Na rozdíl od školních učebnic nejsou v tištěné podobě, program je kompletně namluvený.

Jednotlivá cvičení jsou propojována, jejich obtížnost se nastavuje individuálně podle pokroků dítěte. Děti motivuje atraktivní grafická podoba i odměny, které plněním úkolů sbírá. Výsledky cvičení jsou uchovávána v historii, takže je může kontrolovat rodič nebo také učitel.

Aplikace může pomoci žákům, kteří mají se čtením problémy, ale podle speciální pedagožky Renaty Wolfové, je využitelná i pro mimořádně nadané děti. „Takové dítě sice čte lépe než jeho vrstevníci, ale má zájem o texty, které jsou náročné a které svou technikou čtení nezvládá. Zlepší se jeho technika čtení, aby chápal texty, které ho zajímají,“ uvedla Wolfová, která se na vývoji aplikace podílela.

V současné době pracuje jako speciální pedagog v jedné z pražských pedagogicko-psychologických poraden. V oboru se pohybuje už 25 let. Signály možných problémů je podle ní možné zachytit už v předškolním věku. V pěti letech je možné u dítěte říci, že vzhledem ke genetické zátěži a například i problémům s rozvojem řeči u něj existuje riziko dyslexie.

Ačkoliv pracuje i s dětmi v raném věku, diagnózu dyslexie nebo jiné poruchy učení stanovuje až ve třetí třídě. „Je pro mě důležitá, jaká je reakce na intervenci, kterou to dítě dostane v dřívějším věku,“ uvedla.

Zda se problémy rozvinou, totiž záleží na řadě okolností. Jedním z faktorů jsou rozumové schopnosti dítěte a to, jakou zkušenost má s jazykem a poslechem čtení. Důležitou roli hraje také metodické vedení učitele. „Čím vyšší nároky máme na dítě, tím spíše se projeví nějaký problém. Když jsou menší, tak to může samo dohnat a problém se neprojeví,“ uvedla Wolfová.

Pro rozvoj čtení u všech dětí je důležité, aby si rodiče s dítětem vyprávěli. „Přes vyprávění a naslouchání je cesta ke čtení. To čtení nespadne z nebe, je výsledkem vývoje předškolního dítěte,“ dodala odbornice.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články