Rozhovor: Včelka rozpozná slabiny malých čtenářů

23. 12. 2014
EDUin
Bez-nazvu-3

Nová internetová aplikace Včelka, v anglické verzi Levebee, je zaměřena na rozvoj čtenářství u dětí, které mají v této oblasti problémy, typicky dyslektikům, ale nejen jim. Přinášíme rozhovor o aplikaci a jejích možnostech s Michalem Zwingerem, šéfem vývojářů. Promo video najdete ZDE.

Unikátnost aplikace spočívá ve schopnosti správně diagnostikovat slabá místa v procesu čtení daného dítěte, navrhnout vhodnou počáteční sadu cvičení a pak dále sledovat pokrok dítěte a cvičení tomu přizpůsobovat,“ říká Michal Zwinger, šéf vývojářského týmu, který má za sebou kromě Včelky také aplikaci Rozečti.se. Aplikace získala ocenění v soutěži TechCrunch Startup Battlefield.

Proč jste se rozhodli vytvořit aplikaci Včelka/Levebee? Co bylo hlavním impulsem?

Náš tým před dvěma lety spustil aplikaci na výuku rychlého čtení Rozečti.se, která je určená především pro vysokoškoláky a obecně dospělé. Během jejího rozvoje nám z rozhovorů s učiteli, rodiči i odborníky na vzdělání vyplynulo, že mnohem větší problém se čtením mají děti. Především šlo o špatně naučené čtení až dyslexii. Rozhodli jsme se proto vyvinout aplikaci, která by se čtením pomohla právě těm nejmladším.

Bez-názvu-1

Michal Zwinger

Vy jste spíše vývojáři, kteří umí udělat technickou stránku věci. Kdo dělal obsah?

Odbornou stránku hlídají Renata Wolfová a Anna Kucharská, které jsou nově součástí našeho týmu. Na anglickou verzi máme pochopitelně odborníky z USA a UK, např. Thomase G. Westa, který je autorem několika bestsellerů o dyslexii. Testování máme již dohodnuté v Kildonan School of New York, která se specializuje na práci s dyslektiky.

Jak aplikace funguje? Co přináší uživatelům? A kdo jsou vlastně charakterističtí uživatelé?

Aplikace je momentálně určena pro děti, které mají problémy se čtením anebo se teprve číst učí. Stejná cvičení i přístup je ale vhodný i pro lidi po mrtvici nebo studenty, kteří se učí cizí jazyk. Tyto verze plánujeme spustit později.

Unikátnost aplikace spočívá ve schopnosti správně diagnostikovat slabá místa v procesu čtení daného dítěte, navrhnout vhodnou počáteční sadu cvičení a pak dále sledovat pokrok dítěte a cvičení tomu přizpůsobovat. Jde tedy o tzv. adaptive learning, kdy je cesta pro každého uživatele aplikace naprosto individuální.

Jak se lze k aplikaci dostat? Je někde ke stažení?

Momentálně probíhá testování v pedagogicko-psychologických poradnách. Pro širokou veřejnost bude k dispozici od února 2015. Už teď je ale možné na www.vcelka.cz projít úvodní diagnostiku a zjistit tak, jak na tom dítě se čtením je.

Aplikace už zaznamenala úspěchy, o co jde?

Podařilo se nám jako historicky první české firmě probojovat do světové Top 15 v prestižní soutěži TechCrunch Startup Battlefield. Dostali jsme možnost prezentovat náš projekt na konferenci TechCrunch disrupt v Londýně, což nám pak následně otevřelo spoustu dveří.

Aplikace je jak v české, tak v anglické verzi. Je ji možné používat k rozvoji angličtiny?

V této fázi ještě ne, ale v následujících měsících bychom již měli rozšířit obsah tak, aby se dal využít např. pro zlepšení porozumění čtenému textu v angličtině atd.

Na rozvoj aplikace sháníte další prostředky, mimo jiné i prostřednictvím crowdfundingu? Co chcete přidat, vylepšit?

Ano. S vývojem prvního prototypu nám pomohla Nadace Vodafone, ale na další rozvoj stále sháníme prostředky. Po odborné stránce je tedy aplikace hotová, z výsledků testování víme, že dětem skutečně pomáhá. Z feedbacků ale vyplývá, že je potřeba zapracovat ještě více na multimédiích (zvucích, obrázcích a animacích), aby byla aplikace pro děti ještě zábavnější a vydržely u ní déle. Z obdobných důvodů je také potřeba vyvinout tabletovou verzi aplikace. To všechno jsou poměrně nákladné záležitosti. Proto jsme spustili crowdfundingovou kampaň na Odstartovano.cz, kde je možné si již teď předkoupit přístup do aplikace a podpořit tak náš vývoj.

Čtení je váš „core business“, máte už na kontě aplikaci Rozečti.se. Jak se jí daří a co plánujete dělat dál?

Vývoj Rozečti.se je již v podstatě dokončen. Aplikaci stále udržujeme, ale uvolnili se nám vyvojářské kapacity, které teď využíváme na Včelku. Po obchodní stránce se nám s Rozečti.se daří pronikat do dalších zemí – výuka funguje už v 7 jazycích. O prodeje se nám  v dané zemi stará vždy lokální partner. V blízké době také představíme tabletovou aplikaci Rozečti.se pro Android i iOS.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články