Deník.cz: Kraj schválil speciální vzdělávací centra, tři budou na Českolipsku

20. 1. 2016
EDUin
3814995482_4d6dd7f357_z

Publikujeme text Michala Poláka, který vyšel 9.1. na zpravodajském webu Deník.cz pod názvem Kraj schválil speciální vzdělávací centra, tři budou na Českolipsku (ZDE) a věnuje se plánovanému vzniku odborných center při vybraných středních školách.

Bude to něco jako „vrcholové středisko sportu“. Na území Libereckého kraje vznikne osm speciálních odborných vzdělávacích center, která by se měla stát tahouny, lídry a ručiteli kvalitního vzdělávání a rozvoje v několika vybraných odvětvích. Na jejich rozvoj na úrovni středních škol by měla vybraná odborná centra získat až 300 milionů korun z fondů EU a integrovaného regionálního operačního programu.

Skvělá zpráva pro Českolipsko je, že hned tři z těchto osmi center, která se mohou dočkat bohaté dotační podpory, se budou rozvíjet na Českolipsku. To tak má největší zastoupení ze všech čtyř okresů Libereckého kraje.

Seznam osmi středních škol, které se stanou odbornými vzdělávacími centry, už na svém zasedání před vánočními svátky schválili krajští zastupitelé. „Dvě odborná centra vzniknou v České Lípě a po jednom v Liberci, Jablonci nad Nisou, Turnově, Frýdlantu, Vysokém nad Jizerou a v Kamenickém Šenově,“ potvrdila krajská radní pro školství Alena Losová.

Střední umělecko průmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově se stane odborným centrem pro uměleckoprůmyslové vzdělávání, garantem pro strojírenství a informatiku bude Střední průmyslová škola v České Lípě. A centrem odborného vzdělávání služeb se stane Střední odborná škola a učiliště v ulici 28. října v České Lípě.

Pro každou z uvedených škol je to skvělá zpráva. Ještě o trochu důležitější je „vítězství“ Kamenického Šenova, protože o získání uměleckoprůmyslového centra usilovaly současně i školy v Novém Boru a Železném Brodě. „Máme z toho velkou radost. Podle všeho rozhodla naše významná spolupráce s Preciosou, která má ale závody po celém Libereckém kraji, od Jablonce až po Kamenický Šenov. A nezaměřuje se jen na sklo, ale i na zpracování kovu, takže uměleckoprůmyslové vzdělávání může být zajímavé i pro další školy,“ řekl Pavel Kopřiva, ředitel SUPŠS v Kamenickém Šenově.

Podle něj je to, že se šenovská škola do projektu odborných center zapojí, také velmi zavazující. „Do uměleckého sklářství dnes vstupují nové technologie a výzkum a my bychom chtěli v tomto směru přispět i tím, že se odborné centrum napojí na speciální laboratoř Innovation Lab, kterou v šenovském závodu Preciosy otevřeli v loňském roce,“ dodal ředitel Kopřiva.

Podle krajské radní Aleny Losové rozhodlo pro Kamenický Šenov nejen úzké napojení na Preciosu, ale třeba i připravenost investovat i do rozvoje aktivit jako je vzdělávání pedagogů či nadaných a talentovaných dětí. Šenovská škola totiž od nástupu ředitele Kopřivy v březnu 2014 velmi úzce spolupracuje se základními i základními uměleckými školami jako s partnery a pro jejich žáky i učitele připravuje kurzy. „Jeden pro pedagogy proběhl úspěšně už na podzim a příští týden se už uskuteční další, je o něj velký zájem,“ upřesnil Pavel Kopřiva.

Umístěním odborných center se na krajské úrovni zabývala celá řada výborů a pracovních skupin. Mimo jiné Výkonná rada Paktu zaměstnanosti, Rada hospodářské a sociální dohody LK či Ekonomická rada LK, která jmenovitě podpořila umístění uměleckoprůmyslového centra do Kamenického Šenova.

Nejpodrobněji se celou věcí zabýval Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, který po širší diskusi a hlasování doporučoval umístění odborného centra do Nového Boru. I přes jeho stanovisko nakonec rezort školství navrhl umístění centra v Kamenickém Šenově.

„Důvodem našeho stanoviska je rozvojový potenciál školy (v Kamenickém Šenově) ve vazbě na zaměstnavatele, současně však také stav objektů, který by si dříve či později vyžádal jiné investiční řešení,“ zdůvodnil svůj návrh krajský rezort školství v důvodové zprávě pro krajské zastupitele.

Stavem objektů narážel mimo jiné na nutnou rekonstrukci takzvaného dolního internátu v šenovské Horské ulici.

Ačkoli krajští zastupitelé schválili celkem osm odborných vzdělávacích center, neznamená to, že se v tomto počtu od začátku rozjedou. „Nevíme, s kolika z nich uspějeme při získávání dotací. Mohou to být dvě, tři nebo všech osm,“ připustila radní Alena Losová.

Centra odborného vzdělávání v LK1) SŠ hospodářská a lesnická Frýdlant – COV pro zemědělství
2) SPŠ strojní a elektrotechnická a VOŠ Liberec – COV pro strojírenství a elektrotechniku
3) SŠ řemesel a služeb Jablonec nad Nisou – COV řemesel
4) Integrovaná střední škola Vysoké nad Jizerou – COV automobilového průmyslu,
5) Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola Turnov – COV technické
6) SPŠ Česká Lípa – COV pro informatiku a strojírenství
7) SOŠ a SOU – Česká Lípa COV služeb
8) Střední umělecko průmyslová škola sklářská Kamenický Šenov – COV uměleckoprůmyslové

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články