Dobrodružství do škol aneb za měsíc se koná Konference odvahy a dobrodružství

11. 4. 2013
EDUin
Z konference Dobrodružství, Praha 2012./

Prostřednictvím krátké úvahy Aleše Pokorného na téma, proč je důležité v našich životech zachovat riziko a dobrodružství, vás zveme na K0D 13, konferenci odvahy a dobrodružství, kde se jako učitelé můžete dozvědět, jak s dětmi ve škole i mimo ni dobrodružství prožít a přežít. Přednášet bude například propagátorka lesních školek Tereza Vošahlíková nebo psycholog Václav Mertin. Více informací o konferenci najdete ZDE.

Ze svých životů jsme vytěsnili riziko, které bylo vždy přirozenou součástí života lidského druhu. Máme proočkovanou populaci, hladomor je exotický termín, na lov se vydáváme do supermarketu a do životních „sázek“ jdeme na jistotu. Připravili jsme se tak o příležitosti naučit se riziko zvládat a omezili základní lidskou dovednost: postarat se sám o sebe a potýkat se s nejistotami života. Tu je třeba pěstovat od narození, protože se obtížně dohání v dospělosti.

Podstatou zvládání rizika je schopnost ho odhalit, vyhodnotit a podle toho se zachovat. Konference odvahy a dobrodružství je místem pro diskusi, jak se k dobrodružství vrátit a nikoho nezabít. Otevíráme prostor pro setkání odborníků z psychologie, medicíny, pedagogiky na straně jedné a ryzích praktiků, cestovatelů, záchranářů, podnikatelů, vojáků na straně druhé. Předmětem debat s veřejností je význam prvků dobrodružství a rizika ve výchově a vzdělávání. Konfrontace názorů na riziko ve výchově, otevřené sdílení příběhů s dobrým i smutným koncem, praktické metody smysluplného risk managementu a přehlídka nejzajímavějších projektů „dobrodružné výchovy“ jsou zdrojem inspirace a odhodlání. Hlavní teze konference znějí:

1. Dobrodružství je nenahraditelný fenomén ve výchově a vzdělávání
2. Prožitek rizika je nepostradatelný pro zdravý fyzický, psychický a sociální rozvoj člověka
3. Riziko je rozpoznatelné a řiditelné
4. Uznáváme, že stále zůstane část, která řiditelná není. To však pro nás není argument k tomu, abychom vymítáním rizika ochudili nabývání životních zkušeností

Konference odvahy a dobrodružství, KOD 13 se bude konat v pátek 24. května 2013 v Centru pro současné umění DOX. Je otevřena všem, kteří se zabývají výchovou, vzděláváním a společenskými trendy. Více informací na www.kod13.cz.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články