Online pořad o vzdělávání a výchově: Otevírá se LOLO třída pro všechny nejisté rodiče

4. 6. 2018
EDUin
Screenshot_1

Zveme vás na první hodinu o vzdělávání a výchově v novém pořadu, který EDUin připravuje společně se Seznam.cz a LOLO.zone. Podívejte se na videopozvánku, více se dozvíte v následujícím rozhovoru s Bobem Kartousem.

Jako rodiče začátečníci toho často o výchově víme zoufale málo a učíme se pouze vlastními chybami, které ovšem někdy opakujeme až do chvíle, kdy už je na nápravu pozdě. Všechno, co máme, jsou rodinné vzory viděné dětskýma očima, podobně zformované názory kamarádů či kamarádek a bezbřehý digitální prostor. Tam je dobrých rad, ale i nesmyslů habaděj, a vyznejte se v tom. Teď ale přichází pořad LOLO třída. První díl již ve čtvrtek 7. června s hosty Tamarou a Tomášem Klusovými. O pořadu s jeho spolutvůrcem a moderátorem Bobem Kartousem ze vzdělávací společnosti EDUin.

LOLO třída, co si pod tím představit?
Projekt rodičů pro rodiče, kteří nechtějí žít s trvalým pocitem, že se neumějí ve výchově a vzdělávání správně rozhodnout. Do studia Televize Seznam budeme zvát odborníky a debatovat s nimi o klíčových problémech současného rodičovství. Dalším typem hostů budou lidé, kteří jsou známí a zároveň uvažují o rodičovství mimo běžné stereotypy. Jejich představy a zážitky mohou být užitečnou inspirací ostatním rodičům. Nebude to žádné tlachání o nesmyslech a “pikoškách” ze života slavných, nýbrž konkrétní návody a rady, jak se vyrovnat s výchovou a vzděláváním dětí v rychle se měnícím světě, v němž často chybí i byť jen ty vzory z našeho dětství. Vezměte si jen ten obrovský “twist”, který uštědřil rodinným vztahům, rozvoji a dětství obecně digitální svět. Budete se snad ptát dědečka a babičky, jak se vyrovnat s magnetizující přítomností smart phonu v životě dnešní rodiny? Žel, spíš je to tak, že si musíme poradit sami. LOLO třída by v tom mohla být vydatným pomocníkem…

Kdo to vymyslel a s jakým záměrem?
Na pořadu se podílejí lidé, kteří se výchově a vzdělávání věnují osobně i profesně. S rodičovstvím je v dnešní době spojená nejistota i určitá bezradnost. Chceme pro děti to nejlepší, ale nejsme si jisti, co to vlastně je, protože už prostě nestačí dělat to, co dělali naši rodiče. Staré modely výchovy a vzdělávání nepasují na zbrusu novou realitu a z toho vzniká problém: rodiče nemají kde přebírat zkušenosti. Co dělat v situaci, kdy vznikla úplně nová digitální dimenze, do které děti vstupují? Jak vychovávat děti, které už prostě většinou nepůjdou životní ani kariérní cestou svých rodičů?  Dnešní rodiče tápou a potřebují pomoc, aby nedělali chyby, jejichž následky by je mohly v budoucnosti mrzet. Není to ostatně jen rodinný, ale i společenský problém. Jako mediálního partnera máme Seznam.cz, což nápadu zajistí, jak doufáme, velký dosah.

Proč se pořad jmenuje LOLO třída?
Na Filipínách slovo „Lolo“ označuje dědečka nebo o dvě generace staršího člověka, který má bohaté životní zkušenosti. LOLO je tedy hravý symbol moudrosti, propojování bohatých životních zkušeností starších s otázkami mladších a s jejich touhou poznávat a vydat se správnou cestou. Znovu ale dodávám, že na některé problémy musíme dnes hledat řešení sami, protože se s nimi předchozí generace prostě nesetkaly. Musíme kombinovat obojí. A někdy se musíme učit i od našich dětí, protože jdou cestou, kterou jsme my sami nemohli prošlapat.

Jak bude pořad konkrétně vypadat?
LOLO třída je naživo. Začíná upoutávkou ve zpravodajství Seznamu v 9 ráno. O půl desáté už hosté s moderátorem sedí ve studiu. Pořad otevíráme krátkou prezentací hosta, následuje rozhovor na určité téma. Během něj diváci posílají svoje dotazy, kterým se budeme ve studiu věnovat. Pak následuje pauza a odpoledne, od jedné do čtyř, je tentýž host či hosté k dispozici na videochatu pro ty, kdo chtějí řešit svůj konkrétní rodičovský problém.

Jaká myšlenka stojí za výběrem hostů?
Budeme zvát lidi s ohledem na témata, která chceme rozklíčovat a která ve společnosti rezonují. V červnu pilotujeme první díly, v nichž se budeme zabývat rozdělením rolí matky a otce při výchově, přítomností dvouletých dětí v mateřských školách, malými dětmi a digitálním světě. V červnu se chceme zaměřit na děti v předškolním věku. Po prázdninách bychom chtěli pojmout rodičovství bez omezení věku dětí.

Kdo jsou hosté prvního dílu a proč?
Tamara a Tomáš Klusovi. Jsou to mladí rodiče s třemi dětmi a s neotřelým postojem k rodičovství. Potkali jsme se náhodou jednu neděli a asi dvě hodiny si vykládali o výchově a vzdělávání. Myslím, že se diváci mohou těšit na osvěžující rozhovor, který je může inspirovat, aby o rodičovství přemýšleli i jinak než dosud. Na videochatu s diváky budu v tomto prvním dílu já.

LOLO třída je určená hlavně rodičům?
Rodičům i těm, kdo se chtějí rodiči stát. A samozřejmě komukoli, koho zajímá výchova.

Pozvánka jednou větou, nebo dvěma…
Přijďte se inspirovat a posílit si rodičovskou sebedůvěru. LOLO třída vám osladí rodičovství, největší a zároveň nejhezčí úkol našeho života… Láká vás to? Registrujte se. Do LOLO třídy je třeba se předem přihlásit, kapacita je omezen a vstup je placený. Chceme fungovat soběstačně.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články