Podívejte se: Ministr Chládek vysvětluje, jak by měly vypadat jednotné přijímačky

23. 4. 2014
EDUin
Bez-nazvu-2

Nabízíme dva záznamy debat na téma jednotných přijímacích zkoušek na střední školu. Jde o krátký záznam z pořadu Českého rozhlasu Radiožurnál  a z pořadu Události, komentáře vysílaného 22. dubna na ČT 24.  V obou záznemech debatují ministr školství Marcel ChládekTomáš Feřtek z EDUin. Zároveň shrnujeme obsah obou vystoupení. Tiskovou zprávu MŠMT k zahájení debaty o podobě jednotných přijímaček čtěte ZDE.

Záznam z Českého rozhlasu v délce 6 minut poslouchejte ZDE. Článek k tématu čtěte ZDE.

Záznam z pořadu Události, komentáře v délce 9 minut najdete ZDE.

Ministr školství Marcel Chládek řekl:

  • Šlo by o jednotné testy pro všechny druhy maturitního studia včetně soukromých.
  • Testovalo by se pravděpodobně elektronicky na středních školách, realizovatelnost tohoto záměru se v tuto chvíli zjišťuje. Pilotáž by mohla být spuštěna příští rok.
  • Nový systém přijímacích zkoušek by měl být provázán s novým způsobem financování regionálního školství, který nebude školy nutit přijímat uchazeče jen kvůli platbě na žáka.

Tomáš Feřtek z EDUin řekl:

  • Samotné zavedení podobných testů nemůže zlepšit kvalitu škol.
  • Jde o nekoncepční krok. Ustoupili jsme od plošných testů v deváté třídě a najednou zavádíme ještě silnější nástroj s velkým vlivem na celý vzdělávací systém.
  • Je důležité změnit systém financování regionálního školství, ale chybí nám představa, jak by měla vypadat podpora učitelské profese, což je jediný krok, který opravdu může vést ke změně kvality škol.

 

 Zdroj: ČT 24, ČRo 1

 

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články