Bez-názvu-2
Praha, 11. února 2015 – Středoškoláci kritizují sesazení předsedy sněmovního výboru pro vzdělávání prof. Jiřího Zlatušky. Odvolání proběhlo za nestandardních okolností a v rozporu s jednacím řádem sněmovny. Jeho kolegové svůj krok odůvodnili rozdílností jeho postojů s politikou vládního hnutí ANO. Zlatuška také často kritizoval postupy ministra Marcela Chládka. Na jeho místo pravděpodobně nastoupí Ivana Dobešová, bývalá ředitelka zemědělské školy dlouhodobě podporované Agrofertem.

“Názory Jiřího Zlatušky se dlouhodobě neslučovaly s populistickou politikou Andreje Babiše a jeho hnutí. Je to jeden z mála poslanců, který má skutečný a kvalifikovaný přehled o vzdělávací politice a je škoda, že odchází z čela výboru, kde mohl ze své pozice představovat věcnou a konstruktivní protiváhu Marcelu Chládkovi. Měl odvahu kritizovat počínání současného ministra školství a nebál se hovořit o lobbistických tlacích zástupců průmyslu. Přes veškeré své odborné předpoklady se tak stal pro hnutí ANO a celou koalici příliš nepohodlným,“ říká předseda České středoškolské unie Filip Jelínek.

“Zlatuška byl jeden z mála politiků v oblasti vzdělávání, kteří byli schopni vnímat názory odborné i laické veřejnosti a ne jen zájmových skupin. Při debatách o budoucnosti českého školství se často nebál kritizovat kroky ministra Chládka, jako například záměr řídit školství dle predikcí trhu či zavést jednotné přijímací zkoušky na SŠ. Jeho sesazení dává jasný signál, že resort školství a vláda nestrpí jakoukoliv kritiku svých kroků,” vysvětluje Štěpán Kment, 2. místopředseda České středoškolské unie.

„O to větší tragédií je skutečnost, že novou předsedkyní se pravděpodobně stane Ivana Dobešová (ANO), která se pro týdeník Respekt nechala nedávno slyšet, že by ve školách ráda viděla „méně hraní“ a „spoléhání na techniku“ – a více „mechanického drilu“. Byla to také ona, kdo ignorujíc jednací řád podala návrh na Zlatuškovo odvolání,“ dodává předseda Filip Jelínek.

Dnešní zmatečné jednání výboru bude mít podle jednacího řádu dohru na plénu sněmovny. Česká středoškolská unie situaci sleduje, a to zejména v kontextu návrhů, které bude ministerstvo v budoucnu posílat do legislativního procesu.​
Česká středoškolská unie je studentským spolkem sdružujícím žáky z více jak 65 středních škol v ČR. Jako svůj cíl si po vzoru evropských středoškolských unií vytkla zastřešovat, hájit a prosazovat zájmy žáků středních škol.
Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Přidat komentář

5 komentářů k "Středoškoláci nesouhlasí s odvoláním Zlatušky: Konec více názorů na školství, jeden z mála koaličních expertů končí"

Seřadit dle:   nejnovějších | nejstarších | nejoblíbenějších
Jakub
1 year 3 months ago

Žádní „středoškoláci“, jen funkcionáři jednoho spolku, jehož jméno slyší většina lidí poprvé v životě.

Štěpán Kment
1 year 3 months ago
Jakube, jako žák střední školy se za středoškoláka považuji a většina mých přátel jsou také středoškoláci. Spolek, jehož jsem 2. místopředsedou, je také složen jen ze středoškoláků a taktéž jeho vedení, resp. funkcionáři, jak píšete. Na našich setkáních, republikových sněmech, a debatách, které pořádáme formou strukturovaného dialogu, jsou proti sobě postaveni právě žáci středních a politici či osoby odpovědné za vzdělávání. Pan Zlatuška je dlouhodobě osobou, která je ochotna naslouchat našim názorům – názorům středoškoláků – a mít souvislé krédo. Jeho sesazení jsme tedy kritizovali, protože se pak ve vyšších funkcích najde stěží člověk, který dokáže vést hodnotný dialog i… Více »
Jakub
1 year 3 months ago

ŠK: Můj komentář nebyl kritikou Vašeho spolku, ale bulvárně-paušalizujícímu a význam zveličujícímu charakteru zvoleného nadpisu článku. Nikterak nezpochybňuji, že Váš spolek je složen jen ze středoškoláků. Brali jste již množiny?

Stredoskolak

JM: Dobrý den,

dávám Vám za pravdu, nicméně přečtěte si po sobě část komentáře: „Nikterak nezpochybňuji, že Váš spolek je složen jen ze středoškoláků.“ Takže i kdyby se jednalo pouze o dva středoškoláky zastupující uvedený spolek, název článku je fakticky správně, když už tady podkopáváte znalosti středoškoláka, měl byste si projít učivo prvního stupně základní školy, neboť počty Vám zřejmě moc nejdou.

DD
1 year 3 months ago

Název článku je správný a výstižný asi jako kdyby někdo nadepsal článek „Češi si přejí povinnou maturitu z maďarštiny“ a pak by se ukázalo, že jde o názor nějakých dvou lidí české národnosti či s občanstvím ČR.

wpDiscuz