DerHuti (CC BY-SA 3.0)

Národní rada pro vzdělávání by měla být platformou pro širokou a otevřenou diskusi o budoucnosti vzdělávací politiky. Její prozatímní složení proto vyvolává otázky, zda bude schopná tomuto úkolu dostát

V Praze 24. října 2014 – EDUin vítá ustavení Národní rady pro vzdělávání jako důležitého prvku vzdělávací soustavy, který pomůže udržet kontinuitu vzdělávací politiky při změně na místě ministra. Mělo by ale jít o nepolitický orgán, který bude umožňovat otevřenou diskusi a zohledňovat názory širokého pléna odborníků. Stávající složení Národní rady pro vzdělávání ale považujeme za nevyvážené, v Radě dostávají příliš velký prostor zájmové skupiny na úkor nezávislých odborníků.

• Nejdůležitější funkcí Národní rady pro vzdělávání je udržení kontinuity a dlouhodobé vize vzdělávací politiky. Národní rada by také měla zvyšovat povědomí veřejnosti i regionálních politiků o tom, co je ve vzdělávání důležité. Podrobnosti o tom, co může MŠMT udělat pro rozvoj regionálního školství, ZDE.
  • Složení Národní rady pro vzdělávání. Prozatímní složení rady dává prostor zástupcům zájmových skupin (Svaz průmyslu a dopravy, Agrární komora, Hospodářská komora) a několika akademikům. Mělo by ale jít o nepolitický orgán složený ze širokého spektra zástupců odborné veřejnosti, který umožní skutečně otevřenou diskusi o kvalitě vzdělávání.
  • Václav Klaus předsedou Národní rady pro vzdělávání. Tímto výběrem se rozhodl ministr Chládek nasměrovat české školství ke krajně konzervativnímu a nemodernímu pojetí vzdělávání.

Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, řekl: „Jsme překvapeni tím, kterého z Klausů si ministr Chládek vybral jako předsedu Národní rady pro vzdělávání. Bylo by srozumitelné, kdyby jím byl Václav Klaus mladší, jeho otec se však o vzdělávací politiku nikdy výrazně nezajímal. Připomeňme si například, jak celkem nepochopitelně chválil ministra Dobeše, který málem zlikvidoval české školství.“

• Polemiku Jiřího Zlatušky s Václavem Klausem z roku 2006 si můžete přečíst ZDE.
  • Rozhovor s Václavem Klausem z roku 2006 pro Učitelský zpravodaj najdete ZDE.
Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Přidat komentář

13 komentářů k "Tisková zpráva: Václav Klaus předsedou Národní rady pro vzdělávání je cestou zpátky"

Seřadit dle:   nejnovějších | nejstarších | nejoblíbenějších
kristina
1 year 7 months ago

Kde v této radě mají místo a zastoupení učitelé? opravdoví a vlídní učitelé, kteří jsou tím nejbližším článkem mezi dítětem a školním vzdělá(vá)ním?

kristina
1 year 7 months ago

Rada jako taková je asi dobrý posun, minimálně se bude o vzdělání více mluvit. Jako naprosto žádoucí změnu vidím nutnost „hnout se sborovnou“. často zažívám úkaz, jak je relativně nadějný mladý pedagog časem semlet letitým sborovnomlýnkem.

Otevřená výzva ministru školství Marcelu Chládkovi

1 year 6 months ago

Pane Sárközi, díky! K výzvě se tímto otevřeně připojuji. Čekal jsem skoro nějakou podobnou reakci přímo od Eduinu. Bývalý president je přesně tím člověkem, který se bude zcela jistě snažit naše školství vracet do nesvobody, komercializovat a potlačovat jakékoli projevy občanské společnosti. Jejím produktem je v mých očích také právě tato společnost.

Bob Kartous
1 year 6 months ago

Zdravím diskutující, EDUin reagoval vcelku svižně a shodujeme se s kolegy, že adekvátně. Nesouhlas se jmenováním Václava Klause předsedou Národní rady pro vzdělávání jsme vyjádřili zcela otevřeně. V pondělí vyjde v Hospodářských novinách komentář EDUin na toto téma. Včetně upozornění na fakt, že se ministr školství chová zcela dětinsky, když tvrdí, že Klaus je předsedou jakéhosi přípravného výboru. Deník potvrdil, že je to výmluva a někteří jmenovaní už dostali jmenovací dekrety..

Oldřich Botlík
1 year 6 months ago

Žáci a studenti konečně budou mít před sebou jako vzor člověka, o jehož morální integritě si troufne nepochybovat opravdu málokdo.

Jen mi vrtá hlavou, jak mohl ministr Chládek zapomenout, že – když byl ještě v Senátu – hlasoval jako jeden z 38 senátorů pro návrh ústavní žaloby na prezidenta.

1 year 6 months ago

Už v senátu není a třese se pod ním židle…

Harry
1 year 6 months ago

S tím Klausem je to opravdu úlet. Na druhou stranu, to že se pod Chládkem třese židle, je myslím jen zbožné přání jeho kritiků.
Že prohrál volby do senátu? Prosím vás, vždyť k těm volbám nepřišla ve druhém kole ani pětina voličů, tak nechápu, že to někdo může brát vážně …

1 year 6 months ago

Jsem rád, že se v postoji k tomuto nápadu pana ministra shodujeme. Na rozdíl od pana Šteffla si nemyslím, že je to rozhodnutí nedůležité. Na základě koncepčních rozhodnutí se rozdělují peníze. Školství je v tomto směru velevýznamným resortem. A zrovna v těchto dnech se rozhoduje o osudu naší Strategie digitálního vzdělávání 2020.

Jana Karvaiová
1 year 6 months ago

Pánové, vy tu diskutujete o p. Klausovi. Mně se ale zdá pofidérní celé složení rady. Je to tam samý ekonom. Kde jsou sociologové, psychologové a pedagogové. A hlavně, aby to nebyli právě akademici ,tak zoufale odtržení od reálného života.

1 year 6 months ago

Ano, nejde o jednu osobu, jde o záměr. A ten se jistě nezmění. Jaký asi je mi došlo, když byl nedávno školským ombudsmanem jmenován Eduard Zeman. Bojím se, že bojujeme s větrnými mlýny.

wpDiscuz