Chuťovky: Školáci z Litomyšle mají recept na úspěch

19. 6. 2014
EDUin
22_P1020640

V dalším pokračování seriálu o iniciativách mladých lidí, kterým se daří měnit své okolí k lepšímu, se podíváme do Litomyšle. Tamní sedmáci přišli s neotřelým nápadem, jak oslovit místní zastupitele s podněty, aby jejich město bylo vstřícnější k rodinám s dětmi. Sepsali fiktivní deník a uspěli. Školáci získali zdarma metodickou podporu v rámci projektu Kdo jiný (více ZDE) a město se mění ke spokojenosti místních rodičů. Stránky Základní školy Zámecká v Litomyšli navštivte ZDE. O Chuťovkách se podrobněji dočtete ZDE.

 

Četli jste už někdy deník fiktivní matky? V Litomyšli ho mají a vytvořili ho žáci základní školy. Proč? Aby mohli předložit městským institucím návrhy, jak z Litomyšle udělat město přátelštější k rodinám s dětmi. Tým žáků nejprve zjišťoval, jaká je aktuální situace ve městě – například jak vypadají dětská hřiště, parky, restaurace, kavárny, cukrárny, ordinace dětských lékařů, budovy, kde sídlí veřejné instituce (zda je tam bezbariérový přístup) atd. Žáci si veškeré prostory obešli a s kočárkem se pokusili zajet do veřejných institucí a obchodů.

Magda Rožková – členka týmu, sepsala získané informace z terénu formou deníku fiktivní maminky, který předložila k připomínkám v rodinném centru v Litomyšli. Návrhy na zlepšení situace prezentovali žáci při jednání Komise pro rodinu, mládež a komunitní plánování na Městském úřadě v Litomyšli.

Konkrétní kroky na sebe nedaly dlouho čekat. Objevily se nové bezbariérové přístupy, dětské židličky v restauracích, ale třeba i nové WC u dětského hřiště. Ve spolupráci s městem, informačním centrem a rodinným centrem běží projekt už dva roky, žáci začali na projektu pracovat, když byli v sedmé třídě, teď se na něm podílejí jako deváťáci.

foto zdroj: ZŠ Litomyšl

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články