Aktuálně.cz: Karlova Univerzita bude solidárně financovat vzdělání uprchlíků z vlastních zdrojů

27. 8. 2015
EDUin
Bez-nazvu-2

Publikujeme rozhovor s rektorem Karlovy univerzity Tomášem Zimou, ve kterém hovoří o záměru umožnit azylantům vysokoškolské studium za podmínek zohledňujících jejich tíživou životní situaci. Rozhovor vyšel na zpravodajském webu Aktuálně.cz 25.8. pod názvem Zima: Umožníme uprchlíkům vzdělání, je to gesto solidarity (ZDE). Autorem textu je Lukáš Prchal.

Ke studiu se zatím mohou přihlásit převážně na humanitní obory. Za vzdělání nebudou muset platit, škola jejich studium zaplatí z vlastních zdrojů. O plánu mluví rektor UK Tomáš Zima.

Karlova univerzita začne přijímat do svých anglických studijních programů uprchlíky. Musí však splnit podmínky přijetí.

„Musí vyhovět přijímacímu řízení a musí být kompatibilní se studijním programem – buď někde studovali a přerušili studium, nebo mají ukončené středoškolské vzdělání a přicházejí do České republiky z různých důvodů a chtějí tady studovat, protože doma nemohou a jsou uprchlíky v cizí zemi. Musí samozřejmě projít zkouškou z angličtiny a vyhovět pohovoru,“ říká rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Ke studiu se zatím mohou přihlásit na Fakultu sociálních věd, Pedagogickou fakultu, Fakultu humanitních studií a na Filozofickou fakultu. Za vzdělání navíc nebudou muset platit, škola jejich studium zaplatí z vlastních zdrojů.

„Je to velmi jednoduché. Ty programy jsou placené a my si tím, že je necháme studovat zdarma, pouze snížíme příjem,“ dodává rektor Zima.

Profesor Zima chce tímto programem umožnit uprchlíkům vzdělání, ať už pro další život v jejich mateřských zemích, nebo i pro nový život v České republice. „Když zde zůstanou natrvalo, mohou být ku prospěchu našemu státu. Neztratí tak život hned na začátku pobytu v nové zemi,“ uzavírá profesor Zima.

Migranti mohou požádat o studium na Karlově univerzitě, až získají azyl?

Přesně tak. Tuto nabídku jsem posílal panu ministrovi Chovancovi, mluvili jsme před tím s panem ředitelem odboru azylové a migrační politiky doktorem Haišmanem. Jedná se tedy o ty, kteří v České republice získají status uprchlíka, vyhoví přijímacímu řízení, což jde udělat i mimořádně, a musí umět anglicky, protože v anglickém jazyce jsou ty studijní programy vedeny.

Musí uchazeči mít splněné středoškolské minimum?

Nemusí. Musí vyhovět přijímacímu řízení a musí být kompatibilní se studijním programem – buď někde studovali a přerušili studium, nebo mají ukončené středoškolské vzdělání a přicházejí do České republiky z různých důvodů a chtějí tady studovat, protože doma nemohou a jsou uprchlíky v cizí zemi. Musí samozřejmě projít zkouškou z angličtiny a vyhovět pohovoru.

Máte předběžný průzkum toho, kolik lidí bude toto studium zajímat?

Náš odhad je deset až třicet studentů.

Může se počet studentů navýšit, pokud bude větší zájem o studium?

Samozřejmě ano. Můžeme to řešit flexibilně. Kdyby zájemců byly stovky, tak to určitě nepůjde, ale myslíme si, že to číslo nebude vysoké.

Je tohle jednorázová akce, nebo se to bude opakovat každý rok, dokud bude trvat příliv uprchlíků do země?

Tohle jsme zatím nediskutovali, ale jsme připraveni pokračovat.

Mohou se přihlásit na bakalářské, nebo i magisterské studium?

Přihlásit se mohou na programy, které jsou v angličtině, a to tedy jak na bakalářské, tak i na magisterské studium.

Odkdy bude tato nabídka platit? Bude to ještě tento rok?

Musíme počítat s tím, že azylové řízení nějakou dobu trvá. Nyní se to tedy týká pouze těch, kteří již azyl mají a mohou začít studovat tento akademický rok. Nebo od příštího akademického roku. Musíme brát v potaz, že azylové řízení netrvá dva dny. Nyní je důležité, aby ti lidé, kterých se to týká, o této možnosti věděli – musí tedy splnit zásadní podmínku a tou je, že jsou v České republice legálně.

Takže to bude spíše až od příštího akademického roku…

Pravděpodobně. Ale pokud je tady už nyní někdo takový, kdo podmínky splňuje, jsme připraveni pro ně do anglických programů vypsat přijímací řízení. Do těch anglických programů jsou přijímací řízení někdy opožděnější než do těch českých programů a jsou tam termíny ještě začátkem září.

Z jakých zdrojů vezme univerzita peníze?

To je velmi jednoduché. Ty programy jsou placené a my si tím, že je necháme studovat zdarma, pouze snížíme příjem.

A jak to bude s ubytováním? S kolejemi?

To půjde z vlastních zdrojů univerzity. Z vlastních činností, které univerzita provádí. Máme činnosti ziskové a z nich se rozhodujete, na co ty zdroje použijete. Každopádně to budeme ladit, ale nejedná se o žádné statisíce či miliony. Navíc azylanti nějaký příspěvek dostávají.

Už víte, na jakých budou kolejích, nebo budou ubytováni podle škol, na které se chtějí přihlásit?

Podle škol, na které se budou hlásit, nebo budou bydlet na kolejích, kde budou kapacity. Tohle nebude vůbec problém.

Proč jim dáváte na výběr jen humanitní obory?

Zatím jsme jednali pouze s humanitními obory, ale v brzké době budeme jednat také s lékařskými fakultami. Všechno se v jednom týdnu najednou udělat nedá.

Ve vašem usnesení je napsáno, že budete jednat s MŠMT. S kým budete dále jednat?

S náměstky i s paní ministryní školství. Ale budeme jednat i s ministerstvem zahraničích věcí a podobně, aby nám třeba na to ubytování přidali nějaký příspěvek, ale to není v tuto chvíli primární záležitost.

Co si od tohoto programu slibujete?

Vnímáme to jako gesto solidarity. Věříme, že mezi uprchlíky jsou šikovní a talentovaní lidé, a chceme jim tímto programem umožnit vzdělání. A to pro jejich další život, ať už v mateřských zemích, kde doufáme, že se situace brzy uklidní a kam se budou moc vrátit, nebo i v České republice. Když zde zůstanou natrvalo, mohou být ku prospěchu našemu státu. Neztratí tak život hned na začátku pobytu v nové zemi.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články