Česká republika zaspala s reformou středoškolských oborů

Tisková zpráva: Je dobré změny připravit, i když už je pět minut po dvanácté

Screenshot_1-7

Ředitelé středních škol v těchto dnech zveřejňují výsledky jednotných přijímacích zkoušek. Letošní silný populační ročník žáků devátých tříd ale obzvlášť ukázal na velký problém posledních let. Struktura středoškolských oborů nereaguje na aktuální poptávku, ani na potřeby systému.
V České republice dnes odchází velké procento maturantů na vysokou školu. Ukazují to statistiky ministerstva školství. To společně se zahraničními trendy ukazuje, že je třeba klást větší důraz na všeobecný základ středoškolského vzdělávání a až později dát studentům možnost profilace. EDUin proto navrhuje proměnu středoškolské soustavy oborů s důrazem na všeobecné vzdělávání.

K tomu jsou možné využít dvě opatření:

  1. Rozšiřování počtu gymnázií ‒ letošní jednotné přijímací zkoušky ukázaly, že na gymnázia v některých krajích je výrazně vyšší poptávka než nabídka. Stát by se proto měl zaměřit na budování dalších gymnázií, jejich zřízení je možné například při středních odborných školách (např. jako na Smíchovské střední průmyslové škole v Praze) nebo proměnou víceletých gymnázií na dvojnásobek tříd čtyřletého studia.
  2. Posilování role lyceí v systému středního vzdělávání ‒  jde o koncept středoškolského oboru, který funguje na odborné škole, ale má větší podíl všeobecné složky. Tento typ školy se snaží zakládat například Jihomoravský kraj. Vzhledem k silným populačním ročníkům a tomu, že stále více studentů směřuje na vysoké školy, by bylo dobré právě lycea rozšiřovat i v dalších krajích.

Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUinu: „Nové školy zřizujeme nadlouho dopředu, tak předem promýšlejme, pro koho a na co je bude třeba. Ať budujeme školy budoucnosti, ne minulosti. Mnohé máme jasně pojmenované v přijatých strategiích, teď už jen nalézt politickou vůli a odvahu to zrealizovat.”

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články