ČRo Radiožurnál: Chceme zlepšit život doktorandů, jejich stipendia jsou politováníhodná, říká Jaroslav Miller

26. 1. 2022
EDUin
Screenshot_4-2

Jak se české vysoké školy vyrovnávají s dopady pandemie koronaviru? V čem může nová vláda vysokým školám pomoci, proč by mělo zůstat veřejné vysokoškolské vzdělání bezplatné a jak se změní doktorandské stipendium? Poslechněte si rozhovor Tomáše Pancíře s Jaroslavem Millerem, rektorem Anglo-American University a bývalým rektorem Univerzity Palackého v Olomouci, který přechází na místo náměstka ministra školství. Rozhovor proběhl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu 25. ledna.

Před jakými výzvami stojí budoucí náměstek ministra školství Jaroslav Miller?

Minimální stipendium

Jaroslav Miller v rozhovoru uvedl, že se v první řadě chce zaměřit na zlepšení života doktorandů, jejichž stipendia by se měla zvednout alespoň na úroveň současné minimální mzdy nebo mírně nad ní. Počítá s tím, že univerzity budou stipendia dofinancovávat formou zaměstnaneckého poměru pro doktorandy. Předpokládá, že legislativní úprava by měla projít během letošního jara a vejít v platnost v roce 2022 nebo 2023.

Novela vysokoškolského zákona

„Měli bychom zahájit diskusi o přípravě nového vysokoškolského zákona. V rámci systému profesur začínáme být skanzenem uprostřed Evropy,“ uvedl v pořadu Jaroslav Miller. Dalším aspektem novely vysokoškolského zákona by podle jeho slov měla být úprava rozdělení pravomocí uvnitř vysokých škol s ohledem na posílení pravomocí rektorů.

Vysoké školy a dopady pandemie

Univerzity podle jeho hodnocení na pandemickou situaci zareagovaly poměrně flexibilně. Dlouhodobé distanční vzdělávání se ale bohužel podepsalo na psychickém stavu studentů. „Musel jsem pravidelně řešit otázku nedostatečnosti psychologického poradenství pro studenty. Studenti potřebují mnohem masivněji než v minulosti psychologickou vzpruhu,“ uvedl.

Vedle dalších témat zmínil přesvědčení o smyslu bezplatného vysokoškolského vzdělávání, ke kterému podle svých slov dospěl díky zkušenostem z praxe, přestože dříve býval zastáncem mírného školného.

Podívejte se na záznam diskuse v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu:

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články