Demagog.cz: Bludy bojovníků proti inkluzi

23. 3. 2016
EDUin
8050866773_d3cb75f6bc_z

Publikujeme text Michala Zemana, který vyšel na webu Demagog.cz a věnuje se věrohodnosti výroků politiků na adresu vyhlášky, která má upravovat vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Původní text najdete ZDE.

Demagog.cz zkontroloval vyjádření politiků k inkluzi ve školství a k vyhlášce, která je účinná od 1. září. Ověřili jsme 30 nejnovějších faktických výroků politiků k tomuto tématu, které se objevily v celostátních televizích, rádiích a denících mezi 24. únorem a 1. březnem. V této době se ke společnému vzdělávání vyjadřovala především ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), prezident Miloš Zeman a poslanci Jiří Zlatuška (ANO) s Petrem Fialou (ODS).

Co je často špatně na kritice inkluzivního školství, shrnuje výrok předsedy občanských demokratů Petra Fialy. Podle něj ministryně Valachová „přišla s nápadem, že všechny děti s hendikepem budou postupně chodit do běžných tříd, do běžných škol.“ Postupně jej rozeberme:

Změna názorů

V prvé řadě je zajímavé, že Fialovi inkluze nyní vůbec vadí. Loni při sněmovním projednávání měl totiž možnost zákon změnit a přesvědčit další poslance o její škodlivosti. Avšak předseda ODS tehdy o společném vzdělávání mluvil jako o jedné koncepční věci, která je v zákoně rozvíjená správným směrem. A podobně se vyjadřovali další poslanci a poslankyně.

Tehdy byl vůbec jediným výrazným kritikem inkluze Miloš Zeman, po jehož slovech o neštěstí arychlosti kolony určované rychlostí nejpomalejšího vozidla přišla drtivá kritika ze všech stran politického spektra.

Až později se objevila vlna mediálního odporu proti inkluzi, k níž se připojili někdejší zastánci společného vzdělávání Petr Fiala, členové klubu TOP 09, a dokonce i někteří jejich kolegové a kolegyně, kteří pro zákon ve sněmovně zvedli ruku (Úsvit, komunisté a vládní koalice).

Tím se dostáváme k druhému nesmyslu Fialova vyjádření: zákon byl schválen ještě před nástupem Kateřiny Valachové, takže je nemístné hovořit o tom, že „přišla s nápadem.“ Valachová jej pouze zavádí, a to navíc po deseti letech odborné diskuze.

Žere zákon děti?

Ale zejména, samotný nápad integrace veškerých dětí s hendikepem prostě neexistuje. Zákon navrhuje integrovat jen žáky, kterým to postižení dovolí. Vyhláška stále umožňuje, aby děti s lehkým mentálním postižením chodily do speciálních tříd.

Při odmítání inkluze se bohužel objevuje i řada dalších nepravd. Prezident Zeman například nadsadil jeho náklady z 2,5 na 3,5 miliardy v prvních dvou letech. Také hovořil o použití paravanů pro oddělení žáků jako o novince, ačkoliv jsou používané i nyní. Faktům se vyhnul i v tvrzení, že není definované mentální postižení.

Naopak zastánci zákona – ministryně Kateřina Valachová s poslancem Jiřím Zlatuškou – byli pravdomluvnější. Opakovali většinou statistiky i samotný obsah předpisů a pravdě se vzdálili jen při méně významných otázkách: Valachová se zmýlila v chronologické posloupnosti návrhů přechodných období. Žádný prohřešek jsme nenašli Anně Putnové.

Kompletní analýzu naleznete na http://demagog.cz/diskusie/357.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články