Deník: Pomáhá lektorům rozvíjet se, Milan Appel neustal ani v důchodu a získal cenu

9. 2. 2020
EDUin
IMG_2765-scaled

Přečtěte si několik zajímavých informací o Milanu Mikinovi Appelovi, který byl za celoživotní přínos neformálnímu vzdělávání uveden letos v lednu do Auly slávy ceny EDUína. Text vyšel na webu zpravodajského deníku Deník.cz.

Třicet let působil jako ředitel největšího brněnského volnočasového střediska Lužánky. Milan Appel se rozvíjení dětí a mladých lidí i jejich lektorů při volnočasových aktivitách nepřestal věnovat ani jako čerstvý důchodce. Nyní získal další ocenění své práce. Společnost EDUin jej uvedla do Auly slávy. 

  • Ke vzdělávání mladých se dostal jako vedoucí tábornického pionýrského oddílu Vlčata. Oddílu se věnuje dodnes. Od roku 1989 působil jako ředitel SVČ Lužánky, spolupodílí se na organizování různých táborů a akcí.
  • Byť na konci loňských letních prázdnin z ředitelské pozice odešel do důchodu, stále je ve spojení s Lužánkami a angažuje se také například v Prázdninové škole Lipnice. „Nyní mám v Lužánkách malý úvazek, a dělám to nejhezčí a neoblíbenější z mé dosavadní práce. Vedu pro lektory od nás i zvenčí kurzy, které se týkají inkluze a týmové spolupráce. Jde sice o práci, při které člověk vidí výsledky své práce třeba až po letech, nebo je často ani nemá možnost vidět, ale přesto je to krásná a smysluplná práce, jde vlastně o sdílení zkušeností,“ libuje si Appel.
  • Aktivní je ale i jinde. V Prázdninové škole Lipnice připravuje nezapomenutelné kurzy, v Lužánkách tábory. „Teď nás třeba čeká zimní pobytový týden u Králického Sněžníku. A aktuálně připravujeme čtvrtý ročník táboru pro rodiny s úplně malými dětmi, prakticky od narození do zhruba čtyř let. Já na něj pojedu vlastně taky jako účastník, s vnukem. Je to tam úplná idylka, bydlíme ve stanech, bez elektřiny, bez hraček, na tábořišti není žádný personál a nemáme dopředu daný program,“ těší se muž.
  • S odchodem do důchodu mu sice odpadla ředitelská odpovědnost, přesto má stále více aktivit než mnohý jiný člověk. „Poslední rok před odchodem z funkce jsem měl pocit, že když přestanu ředitelovat, nebudu mít co dělat. A představa, že budu chodit po obchodech a sledovat slevy, mi byla úplně vzdálená. Tak jsem nasliboval různá malá angažmá na různých místech. Nakonec jsem se od loňského srpna do Mikuláše mohl přetrhnout. Ale teď už to bude trochu volnější,“ usmívá se.
logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články