Hospodářské noviny: ODS scestně brojí proti inkluzi

12. 4. 2016
EDUin
2638095601_a652ba8184_o

Publikujeme komentář Petra Fischera, který vyšel 11.4. pod názvem ODS scestně brojí proti inkluzi v Hospodářských novinách (ZDE).  V komentáři Petr Fischer mimo jiné upozorňuje na protichůdné postoje, kterými se politika ODS projevuje, kdy na jedné straně hlásají individuální rozvoj a stejné možnosti pro každého a zároveň přicházejí s agresivní protiinkluzivní rétorikou.

ODS v čele s Petrem Fialou marně hledá téma své politiky, něco silného, co by přitáhlo voliče, a tak se aktivně chytá všeho, co přichází samo. V sérii opozičních připomínkových řízení, jež potvrzují, že vlastní agenda ODS jakožto systematická příprava na budoucí vládnutí neexistuje, čerstvě vystupuje inkluze ve vzdělávání. A právě na přístupu k ní se dá odhalit, jak málo se ODS vzdálila ideologickému zkreslování.

Václav Klaus ml., který se jako bývalý ředitel elitního gymnázia stal symbolem boje ODS proti inkluzi, vidí ve společném vzdělávání „postmarxistické myšlení“. Ideologická, dehonestující nálepka předchází věcné argumentaci. Má naznačit, že ministryně školství Kateřina Valachová se snaží o sociální inženýrství starého typu. A přitom je to naopak: kastovní dělení dětí na chytré a hloupé, talentované a retardované bez ohledu na jejich vývojové, sociální či psychické problémy bylo typickým jevem aplikovaného „marxismu“ minulosti. Je zvláštní, že straně kladoucí důraz na individuum, jeho svobodu a rozvíjení možností tolik vadí inkluzivní vzdělávání. Je přece v zájmu individua, aby se mu otevíralo co nejvíce životních cest, a ne aby už na základní škole bylo ochuzeno o společenství talentů a možností třeba jen proto, že se mu pomaleji ustavují spoje v mozku a musí je záměrněji trénovat. Říká­-li ODS: „Chceme žít ve společenství svobodných individuí,“ pak by měla být pro inkluzi všemi deseti.

Fiala a Klaus ml. vytvářejí dojem, že ve školství dochází k inkluzivní revoluci. České školství ale usiluje o integraci dětí s problémy učení, chování i s menšími mentálními poruchami už dlouho. Je to strategie dávná, které teď dává Valachová zázemí: lidi a peníze. Všichni vědí, že při inkluzi jde v průměru o tři děti na třídu (!), že speciální školy pro mentálně postižené zůstávají, přesto se vyrábí dojem převratu a „socialistického zločinu“.

ODS ideologizuje, ukazujíc, že jí nejde o věc, nýbrž o využití protestní energie, která se s problémem inkluze vynořila falešně jako kolem uprchlíků. Fakticky se neděje nic, ale z pohledu některých (médií) se zdá, že je, klausovsky řečeno, konec světa. Bude­-li ODS svou agendu řídit deníkem Blesk, který řadu týdnů vede kampaň proti inkluzi, možná dostane o trochu víc hlasů. K pověsti solidní strany, jež má vládnout, se ale nedopracuje. Populismu je všude tolik, že začíná být poptáván rozum.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články