Hospodářské noviny: Státní maturita jako přijímačky fungovat nebude

25. 4. 2016
EDUin
3548722329_26e75c7582_z

Publikujeme komentář Boba Kartouse, který vyšel pod názvem Státní maturita jako přijímačky fungovat nebude 22.4. v Hospodářských novinách. Bob Kartous komentuje zavedení povinné maturity z matematiky a ambice, že by se tato zkouška měla v budoucnu stát vstupenkou na vysokou školou, a proč by to tak podle jeho názoru být nemělo.

Míra společenského zapomnění se evidentně odráží od reálného dopadu události či jevu na společnost. Válka přetrvává ve společenské paměti ještě dlouho poté, co odejde poslední generace pamětníků. Na druhé straně jsou bagatelní „pop-up“ události, které se mohou objevovat klidně každý rok, ale společnost si je stejně nepamatuje, protože na ni žádný reálný vliv nemají. Pouze se o nich čas od času mluví.

Podobně se to má se státní maturitou a dokola opakovanou nadějí, že jednoho krásného dne bude závěrečná středoškolská zkouška zároveň automatickou vstupenkou na vysokou školu. Tento „unikátní“ nápad se objevuje znovu v diskusích nad takzvanou matematikou+, tedy jakousi náročnější verzí státní maturity z tohoto předmětu. Zopakujme si, proč se to v dohledné době nemůže podařit, ani když bude státní maturita z matematiky povinná. A proč by tomu tak ideálně být ani nemělo.

Není to jednoduše možné ze dvou vzájemně provázaných důvodů. České vysoké školy mají naprostou právní suverenitu v otázce přijímacího řízení. S nadsázkou řečeno, pokud po vás na právech budou chtít, abyste u přijímaček udělali stojku, neexistuje právní norma, která by tomu mohla zamezit. Ostatně i proto vypadají přijímací zkoušky na některých fakultách podobně. Za druhé, řada českých vysokých škol, zejména těch technických, má na spoustu oborů deficit přihlášek, tedy je zcela přirozenou reakcí, že snižují nároky na přijetí. Nedává žádný smysl, proč by v takovém okamžiku měly nároky zvyšovat požadavkem náročnější maturity z matematiky. Utopie. I kdyby byla situace jiná, jako že je to pravděpodobnost podobná vítězství v loterii, za současného stavu není státní maturita z matematiky žádnou zárukou jakéhokoliv zlepšení úrovně budoucích studentů technických oborů.

Není zde prostor psát o problému výuky na středních školách, takže jen k tomu, proč na technické obory nechodí ti nejlepší: chodí jinam. Vybírají si jiné, podle svého přesvědčení perspektivnější obory. Ekonomii, právo, zubařství atp. Milí průmyslníci, chcete více lepších absolventů? Dejte jim reálnou perspektivu, zatím ji nevidí. Neexistuje žádná restrikce či regulace, která by je donutila volit jinak. Jednoduché synapse mezi státní maturitou a posilováním technických oborů prostě neexistují. Přesto má smysl to stále dokola opakovat, když se opět přetřásá nekonečná pohádka o státní maturitě…

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články