Není možné, aby zástupci obcí rezignovali na zajištění kapacit škol, říká Oldřich Vávra

Na konferenci Lepší škola věnované kapacitám škol promluvil i Oldřich Vávra, místopředseda sdružení místních samospráv, které zastupuje více než 2300 členů. Problematiku kapacit škol komentoval z pohledu menších zřizovatelů.

AH_02938

Oldřich Vávra (c) Alice Hrubá

Existují nějaká jednoduchá řešení, která by nám mohla pomoci při řešení kapacit škol, ptá se Oldřich Vávra ve svém příspěvku? Jednou z oblastí, na kterou by se podle něj měla zaměřit pozornost, jsou odklady školní docházky. Dalším tématem je kvalita škol, ať už školního prostředí nebo kvalita pedagogické práce. Jsou školy, o které je velký zájem, a naopak školy, které jsou prázdné. Zřizovatelé by podle něj měli hodnotit kvalitu škol a snažit se je posouvat dále. Další otázkou jsou spádové obvody a spádová turistika. V neposlední míře je třeba se zaměřit i na vztah školy a rodičů. 

Jak mohou zřizovatelé školy měnit? Poslechněte si přednášku:

vavra_3

Oldřich Vávra

Oldřich Vávra je komunální politik, který se dlouhodobě věnuje vzdělávání a regionálnímu školství. V letech 2006–2022 starosta obce Tupesy, zřizující úplnou základní a mateřskou školu. Místopředseda Sdružení místních samospráv ČR. Dlouholetý předseda ŘV MAP Uherskohradišťska. Od roku 2009 předseda odborné pracovní skupiny pro školství a sport SMS ČR. Zaměřuje se na vzdělávání samospráv, na vztahy mezi školou a zřizovatelem. Dlouhodobě se věnuje zachování škol na venkově, financování škol a školské infrastruktury.

Podívejte se na celý program a záznamy ostatních vystoupení na konferenci Lepší škola: Vejdou se? Jak plánovat kapacity škol.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články