Rodičům ale také poskytuje rady, jak se bránit. Pokud školka ještě před zápisem neoficiálně pošle rodiče jinam, neměli by se nechat odradit. K zápisu si podle ní mají zajít i tak a pro jistotu podat přihlášku i do jiné školky. Jestliže školka odmítne dítě přijmout, měl by rodič trvat na vydání rozhodnutí s odůvodněním. „To většinou vydat nechtějí, anebo to odůvodňují kapacitou,“ řekla Doležilová.

Povolená kapacita třídy je 24 dětí, ale na výjimku jich může být i 28. Stává se však také, že ředitel jako důvod napíše alergii. V tom případě už se lze odvolávat na antidiskriminační zákon, který platí od roku 2009. „Pokud je to jen dítě s trvalou diagnózou, které není zdravotně postižené, tak je to odepření přístupu ke vzdělání ze zdravotních důvodů. To je diskriminace,“ zdůraznila Doležilová.

Pak už ale nezbývá než se domáhat práv prostřednictvím odvolání ke krajským úřadům a soudně. Ale rodiče většinou už jsou otráveni a nechtějí mít s takovou školkou nic společného. „A nikoho to nezajímá, protože předškolní vzdělávání je na chvostu politického zájmu,“ uzavřela Doležilová.