Oldřich Botlík: Tohle se točit nebude!

6. 3. 2019
EDUin
Screenshot_2-1

Publikujeme reakci Oldřicha Botlíka na konferenci Strategie vzdělávací politiky ČR 2030+, která proběhla 28. 2. v Národní technické knihovně v Praze. Na konferenci byly představeny a diskutovány záměry a vize vzdělávací politiky v ČR. Podrobnosti, včetně složení expertní skupiny připravující Strategii 2030+, najdete na webu ministerstva školství.

Ve čtvrtek 28. února 2019 se konala konference Strategie vzdělávací politiky ČR 2030+, kterou uspořádalo ministerstvo školství. Většina přítomných ministrovi školství nejspíš fandí, státní tajemník ministerstva se ukázal jako pohotový a nadmíru vtipný moderátor, panelisté i diskutující z pléna dávali najevo dobrou vůli pomoci. Optimismus převládal.

Jenomže témata probíraná v panelech se postupně vzdalovala od vzletných obecných formulací vhodných pro Strategii 2030+ a přibližovala se opačnému, konkrétnímu konci: plošným testům a revizi RVP. A brzy bylo jasné, že dobrá vůle a skvělé záměry nestačí.

Ve Spojených státech visí už desítky let ve školních budovách tento dobře míněný agitační plakát představující hladce fungující školu: učitelé, rodiče a žáci společně udržují učení v pohybu.

Jenomže ono se to netočí a netočí! Kdo nevěří, ať si sestaví model z Merkuru. Anebo může v duchu odsunout největší kolečko doprava, jako to udělal jeden malý kluk, který napsal, že škola jeho snů je škola bez žáků. Obě zbývající kolečka se potom možná roztočí, ale…

Dovoluji si proto nabídnout každému, kdo to se školstvím myslí vážně, následující obrázek. Pověste si ho prosím nad pracovní stůl jako memento. Anebo si z něj udělejte tapetu na displeji.

Obrázek je volně ke stažení v tiskové i webové kvalitě na stránce www.data-mat.cz zřízené iniciativou Maturitní data – odtajněno.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články