Právo: Návrat do lavic bude složitý úkol

16. 4. 2020
EDUin
IMG_1855

Jak se ředitelé škol připravují na návrat žáků do běžného vyučování? Tomu se věnoval deník Právo pro Severní a střední Moravu a Slezko v textu ze dne 16. dubna.

Většina zřizovatelů základních škol se včera pustila do přípravy návratu žáků do lavic. „Seznamujeme se se všemi opatřeními, které znovuotevření základních škol budou provázet. Komunikujeme s jednotlivými školami a hledáme řešení, aby žáci prvního stupně mohli 25. května nastoupit do školy,“ reagoval například mluvčí Ostravy-Poruby Martin Otipka.

V Opavě věří, že návrat žáků zvládnou. „Kapacitně to zvládnutelné určitě je. Nastoupí jen děti z prvního stupně a ne všechny. Záleží na tom, jak se rozhodnou jejich zákonní zástupci. Třídy z druhého stupně zůstanou volné a my je využijeme na to, aby se děti rozdělily po 15,“ sdělil Právu opavský mluvčí Roman Konečný.

Dodal, že zatím není v plánu přijímání nových učitelů. „Budou využiti učitelé z 2. stupně, pedagogičtí pracovníci ze školních družin. Na závěry je brzy, budeme reagovat na aktuální situaci,“ dodal opavský mluvčí.

Ve Frýdku-Místku školám radnice zabezpečí potřebnou dezinfekci. „Kdyby byl nějaký problém s rouškami, jsme připraveni je školám dodat,“ sdělila frýdecko-místecká mluvčí Jana Matějíková. Děti budou muset mít roušky jen při pohybu ve společných prostorách nebo při společných aktivitách. „O nošení roušky rozhodne vyučující,“ upřesnila Matějíková.

Podle ředitelky Fakultní ZŠ Komenium v centru Olomouce Petry Romanovské může být problém nejen v tom, že rodiče nebudou chtít své děti do školy posílat. „Očekávám, že také ne každý učitel mi bude chtít v obavě o své zdraví nastoupit,“ řekla Právu.

Čekáme manuál

Otazníků podle ní je však více. „Potřebujeme třeba vědět, co se bude dít, když nějaké dítě přijde do školy nakažené,“ konstatovala s tím, že předpokládá, že ministerstvo školství vydá k návratu dětí z prvního stupně do škol nějaký manuál. „Podle toho, co zatím víme, si nedovedeme představit, jak to může fungovat,“ zdůraznila. Třeba to, aby část dětí byla v družině, nepovažuje za ideální.

„Děti v ní mají tendenci si hrát, a ne sedět v lavicích dva metry od sebe,“ připomněla ředitelka.
Základní škola Fučíkova v Jeseníku se připravovala s předstihem. „V této chvíli máme dezinfekční prostředky například na podlahy a kliky, máme i mýdla a gely. Nakoupili jsme je dopředu. Chybí nám jen roušky. Samozřejmě jakmile děti začnou do školy chodit, bude všeho potřeba více. Řešit to proto budu se zřizovatelem. Potřebuji vědět, zda to pro nás zajistí, nebo zda si to máme nakoupit z vlastních prostředků, což bychom zvládli,“ řekl Právu ředitel Zdeněk Bílek.
Škola podle něj zvládne i rozdělení žáků do skupin. „První stupeň bychom personálně posílili pedagogy z druhého. Zajistili bychom organizačně i stravování po skupinách. Otázkou však je, co po vyučování. Družiny totiž v provozu být nemají,“ dodal Bílek.
logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články