Rozhlas.cz: Dílny musí děti bavit

7. 3. 2018
EDUin
Screenshot_4-1

Publikujeme text Jana Bumby, který shrnuje rozhovor s Karlem Havlíčkem, předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků, o záměru zavést do základních škol zpět dílny a pozemky. Text vyšel 22. 2. pod názvem Dílny musí děti bavit. Nebudou už okopávat záhony, ale tisknout kryty na telefon, říká Havlíček a na stránkách rozhlasu najdete i odkaz na záznam zmiňovaného rozhovoru.

Dílny a pozemky patřily dříve mezi samozřejmé součásti výuky na základních školách. Hoblování, rašplování a okopávání záhonů v průběhu devadesátých let ze základních škol zmizelo, nyní se ale možná vrátí. „Musí to ta děcka chytnout, bavit je to,” říká předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Hned poté, co byla zpráva o návratu dílen a pozemků do osnov oznámena, se objevily ne vždy pozitivní reakce. Právě naopak, mnohé se nesly v duchu, proč v dnešní době neučit něco modernějšího.

Podle Havlíčka by devět lidí z deseti naopak uvítalo praktickou výuku. „Možná je to tím, že to ne vždy bylo správně interpretováno. Cílem není zavést klasické dílny a pozemky, jako jsme je realizovali před třiceti lety. V současné době nám jde o to, aby se zavedla praktická výuka spíše na bázi polytechnické výuky, aby si děti vyzkoušely ruční práce ve spojení s novými technologiemi,” říká předseda.

 

Celý text najdete ZDE.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články