Seznam Zprávy: Jednotné přijímačky všude nebudou. Někteří ředitelé věří, že to tak zůstane

27. 1. 2021
EDUin

Publikujeme text Josefa Mačího, který popisuje, jak se ředitelé středních škol vyrovnávají s tím, že žáci jsou již téměř rok v důsledku převládající distanční výuky odkázáni z velké části na samostudium a podporu rodiny a nemohou se spolehnout na školní přípravu na přijímací zkoušky na střední školy. V důsledku toho MŠMT letos umožnilo vypustit jednotné přijímací testy vypracované CERMAT a přizpůsobit zkoušku možnostem studentů a potřebám školy. Některé ze škol se této příležitosti rozhodly využít. Text vyšel 25. ledna na zpravodajském webu Seznam Zprávy.

Ministerstvo školství letos povolilo ředitelům středních škol, aby vypustili z přijímacího řízení státní zkoušku z češtiny a matematiky. Řada z nich k tomu přistoupila a ráda by si tuto možnost ponechala i do budoucna.

Letos si můžete přijímací řízení nastavit podle sebe, vyhlásilo Ministerstvo školství na začátku roku směrem ke středním školám. Pouze víceletá gymnázia mají stále povinnost použít jednotnou přijímací zkoušku.

„Stát nám nařizuje, že ze šedesáti procent musí rozhodovat o přijetí státní zkouška. Pokud to má takhle vymyšlené, asi sleduje nějaký cíl. Mě ale fascinuje, že se rok s rokem sešel a najednou to není nutné. Kdyby nám, víceletým gymnáziím, ministerstvo také umožnilo dělat si své přijímací řízení, byla bych pro,“ říká ředitelka osmiletého gymnázia PORG v Praze-Libni Dagmar Dluhošová.

Takovou možnost mají ale letos výjimečně jen čtyřleté maturitní obory. A například střední odborné školy nebo třeba obchodní akademie ji vítají. Právě pro ně totiž může být v řadě případů vhodnější školní přijímací zkouška. „Jednotná přijímací zkouška by pro nás zvlášť letos znamenala akorát další zbytečnou administrativní zátěž. Přitom nevybereme ani vhodné uchazeče,“ říká ředitel pražské Akademie řemesel Drahoslav Matonoha.

Letos se tak škola rozhodla přijímací řízení změnit. Místo jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči skládat distančně školní test z češtiny a matematiky. K tomu bude o jejich přijetí či nepřijetí rozhodovat účast ve školních soutěžích a olympiádách, motivační dopis a další mimoškolní aktivity.

„U zájemců o odborné školství je nejdůležitější motivace. Naše škola se nedá jen projít. Žák musí chápat, musí chtít a musí na sobě pracovat. V motivačním dopise tak uchazeč třeba napíše, že se zúčastnil fyzikální soutěže v oblasti elektřiny a chce na obor MIEZ (mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, pozn. red.), kde ty znalosti i dovednosti může využít. Takové věci nás zajímají,“ dodává Matonoha.

Co kraj, to jiný přístup

Navíc letošní deváťáci už od loňského března v podstatě nechodí do školy. Kvalita distanční výuky se ale na základních školách významně liší. Stejně tak míra pomoci, kterou dětem mohli nabídnout jejich rodiče. Jednotná přijímací zkouška však tento problém nebere v potaz. Některým žákům se tak ne jejich vinou mohou kvůli současné pandemické situaci zavřít dveře oboru, o který mají zájem, nebo dokonce k jakémukoli maturitnímu studiu.Ředitelka Obchodní akademie ve Slaném Michaela Seghmanová proto vítá, že škola může nastavit parametry přijímacího řízení podle sebe. „Do školní přijímací zkoušky si tak můžeme dát věci, které jsou důležité pro naše studium. V češtině se tak můžeme zaměřit na stylizaci a pravopis, v matematice je pro nás důležité, aby žáci dokázali uvažovat nad úlohami a zvládali kupecké počty, nemusí ovládat všechno,“ popisuje Seghmanová.

Jestli žáci budou muset absolvovat jednotnou přijímací zkoušku, nebo pouze školní přijímací řízení, se ale nebude lišit jen škola od školy, ale také kraj od kraje. Například v Libereckém kraji zdejší střední školy budou všechny shodně jednotné přijímačky vyžadovat. „Jde nám o to, abychom zachovali úroveň vzdělávání a srovnali kritéria pro přijetí všech uchazečů na střední školy a abychom vytvořili podmínky, aby neklesala úroveň vzdělání,“ řekl ČTK náměstek hejtmana pro školství Dan Ramzer (ODS).

Naopak v Jihočeském kraji nechají rozhodnutí na ředitelích. Podle interního průzkumu krajského úřadu letos jednotnou přijímací zkoušku vynechá přes 40 procent škol. „Samotného mě překvapilo, že je to číslo tak vysoké. Řada ředitelů chce ale přijímací řízení profilovat, i když jen na jeden rok, nebo si to minimálně vyzkoušet. Samozřejmě, ředitelé mají na finální rozhodnutí čas do konce ledna a někdo se třeba nakonec rozhodne pro jednotnou přijímací zkoušku,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro oblast školství Pavel Klíma (TOP 09 a KDU-ČSL).

Ředitel: Chceme přijmout žáka, ale nemůžeme

Jednou ze škol, která se pro změnu rozhodla, je písecká Střední zemědělská škola. Uchazeči letos namísto státních testů absolvují zkoušku z přírodopisu. O jejich pořadí pak bude také rozhodovat prospěch, umístění v přírodovědných olympiádách a zájem o obor vyjádřený v přihlášce. „Někteří uchazeči chtějí třeba pracovat na rodinné farmě nebo mají velký zájem o životní prostředí a chov zvířat, ale obávají se, že jednotnou přijímací zkoušku nezvládnou, protože na vysvědčení dostali trojku z matematiky,“ vysvětluje ředitelka Marie Procházková, proč je pro školu i uchazeče školní přijímací řízení vhodnější.

Stejný problém řeší i pražské Waldorfské lyceum. Jednotná přijímací zkouška škole neumožňuje vybrat si žáky, kteří by byli pro tento typ studia nejvhodnější. „Od té doby, co jsou pro školy státní testy povinné, se nám každý rok stává, že dva tři lidi, které bychom hodně chtěli, protože jsou otevření a mají zájem jít cestou poznávání, napíšou špatně test z češtiny a matematiky a my je vzít nemůžeme,“ vadí na jednotné přijímací zkoušce řediteli Ivanu Smolkovi.

Letos sice budou uchazeči také skládat zkoušky z matematiky a češtiny, ty ale budou v režii školy a budou mít jen čtvrtinovou váhu. Jako hlavní kritérium pro přijetí škola stanovila ústní pohovor.

Ať nejsou státní testy povinné, shodují se ředitelé

S letošní legislativní změnou se tak otevírá debata, zda pravidla pro přijímací řízení nepřenést i do následujících let. „Chápu, že některým školám jednotná přijímací zkouška úplně vyhovuje. Pro nás by bylo ale zase ideální, kdyby bylo použití státních testů dobrovolné. To je ale asi neprůchodné. Možná by však šlo, aby si školy samy rozhodly, jakou váhu státním testům dají,“ uvažuje Smolka.

Za normálních okolností musí školy dát jednotné přijímací zkoušce minimálně šedesátiprocentní váhu – s výjimkou sportovních gymnázií. Ředitel Waldorfského lycea si ale dokáže představit, že by minimální hodnota mohla být třeba na 20 procentech.

I ředitelé ostatních škol, které Seznam Zprávy oslovily, se shodují na tom, že by letošní výjimečná pravidla rádi přenesli i do dalších let. Jihočeský kraj proto hodlá současnou situaci využít pro diskuzi s rezortem školství.

„Vím, že současná úprava řeší jen současný rok, ale mně by se líbilo, kdybychom i do budoucna nechali formu přijímacího řízení na školách. Stát by mohl připravit jednotnou přijímací zkoušku, ale bylo by na ředitelích, jestli ji použijí, nebo ne. Díky letošku budeme mít k tomu data pro další debatu s Ministerstvem školství,“ dodává náměstek jihočeského hejtmana Klíma.

Zatím jsou ale pravidla nastavená jasně. Opatřením ministra školství mohou přijímací řízení ředitelé změnit jen letos, čas na vyhlášení podmínek mají do 31. ledna. Zvolit si školní přijímací zkoušku mohou pouze čtyřleté maturitní obory. Do 8. března pak mají všichni ředitelé čas také přijímací řízení úplně zrušit, pokud se na příslušný obor nepřihlásí víc uchazečů, než je maximální kapacita. I tuhle možnost ale musí vepsat do pravidel přijímacího řízení.

Už letos ale u jednotné přijímací zkoušky zůstanou čtyřletá gymnázia. Podle jejich ředitelů jim totiž právě jednotná přijímací zkouška pomůže dobře vybrat vhodné uchazeče z velkého převisu zájemců.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články