Tisková zpráva: Co hledat v politických programech při komunálních volbách?

8. 9. 2022

Přinášíme několik tipů, podle čeho vybírat ve volbách

V Česku se blíží komunální volby. Strany už v jednotlivých obcích i městech představily své programy. EDUin přináší tipy na to, co je dobré ve volebních programech hledat v oblasti vzdělávání. Kompletní podklad najdete ZDE.

• podpora ředitelů – ředitel je vedením města vnímaný jako pedagogický lídr, strana proto v programu myslí na redukci administrativní zátěže ředitelů v zájmu péče o vzdělávací proces v samotných třídách, vedení města vytváří motivaci pro vedení školy v podobě odměňování
  • důraz na učitele a personální zajištění škol – strana, které na vzdělávání záleží, plánuje uvolnit finance pro potřeby pedagogů – na vybavení kabinetů, zajištění moderních pomůcek, zaplacení vzdělávacích kurzů. A také zajistit pomocný pedagogický personálu – školní psychology, speciální pedagogy, asistenty pedagoga, kariérní poradce nebo pedagogického mentora
  • zaručení vzdělávání pro všechny – dosažení ideálního stavu zahrnuje práci s rodinami, včetně dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí, snižování nerovností a spolupráci odborů (školský, sociální)
  • zajištění míst ve školách a školkách – už tradiční jistota každého volebního programu. Politici by ale měli veřejnosti představit, jak chtějí plán splnit. Ve větších městech by politici měli počítat se silnými ročníky nastupujícími do středních škol
  • podpora neformálního vzdělávání – politici by tento segment neměli opomíjet. V menších obcích může být pozitivním znakem plán na finanční podporu střediska volného času, nová zákonná úprava jim totiž přisuzuje méně peněz než dříve
  • adaptace a vzdělávání ukrajinských uprchlíků – ukrajinští žáci mohou být ve volbách nepopulární téma. Tím víc se u politiků pozná zájem o funkční vzdělávací systém, pokud s touto výzvou ve svých plánech počítají. Špatná integrace může stát obec velké množství problémů, financí a zatížit sociální systém

Jan Zeman, analytik EDUinu:Výčet bodů nemá dát dohromady vzorový volební program. Některé body jsou velmi specifické a nemusí se nacházet ani v programech stran, které se na školství zaměřují. Jedná se ale o výběr klíčových témat, která vás mohou přesvědčit, že to dané aspirující politické zastoupení myslí se vzděláváním vážně a má celkový přehled pro řízení velmi důležitého odboru, jež připravuje děti na budoucnost.”

Kompletní analýzu najdete ZDE.