Tisková zpráva: Z ONIV by se neměla platit nemocenská

13. 10. 2022
EDUin
kelly-sikkema-RmByg5kFfQg-unsplash

Vysvětlujeme, proč je dobré upravit využití tzv. ONIV.

Návrh státního rozpočtu pro příští rok počítá s třicetiprocentním snížením ostatních neinvestičních výdajů, tzv. ONIV. EDUin upozorňuje, že nedostatečné rozpočty na ONIV budou školám chybět. A současná praxe ukazuje, že někteří ředitelé na ně mohou čerpat peníze, které jsou například určené na odměny pro pedagogy. Kompletní podklad najdete ZDE.

Finanční zdroje z ONIV se dají čerpat například na učební pomůcky, učebnice, nemocenskou nebo další vzdělávání pedagogů. Právě velmi široké možnosti využití ONIV se naplno projevily během pandemie koronaviru, školy finance využívaly na hrazení náhrad za prvních 14 dnů nemoci. Nový školní rok tak některé školy začaly s omezenými zdroji.
Ředitelé tak chybějící peníze často čerpají z peněz na odměny. Na příští rok navíc návrh rozpočtu počítá se snížením ONIV o 30 procent.

 

EDUin upozorňuje, že možnosti, na co lze využít ONIV, jsou velmi široké. „Slučování finančních zdrojů, kterými jsou hrazeny nepředvídatelné situace v podobě zdravotních náhrad, a zároveň pravidelné výdaje na pomůcky, učebnice a vzdělávání pedagogických pracovníků, je nešťastné,” popisuje analytik EDUinu Jan Zeman.
Doporučujeme proto, i z důvodu snížení financí na ostatní neinvestiční výdaje, revizi jejich využití, obzvlášť v oblasti hrazení náhrad za prvních 14 dnů nemoci. Jedná se o diametrálně odlišnou položku oproti určení ONIV – jako jsou platby za učebnice, vzdělávání učitelů nebo doprava na vzdělávací akce.
logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články