UJEP: K diplomům digitální odznaky

27. 3. 2015
EDUin
uni_z

Publikujeme článek Daniela Šťastného, který vyšel v univerzitním zpravodaji UJEP a popisuje praxi udělování digitálních odznaků svým absolventům prostřednictvím platformy Veriod.cz (ZDE).

FSE UJEP je první vysokou školou u nás, která se rozhodla vedle tradičních papírových diplomů udělovat svým absolventům též digitální odznaky. Ty umožňují absolventům snadněji komunikovat svému okolí, jakou školu vystudovali. Lze je využít v on-line dokumentech (životopisech), na sociálních sítích i osobních stránkách.

„Provádíme postupnou revizi všech našich činností a procesů a ve vztahu mezi námi a našimi absolventy se nám digitální odznaky jevily jako ideální krok: solidní přínos pro držitele a minimální náklady na naší straně,“ říká Jaroslav Koutský, děkan FSE UJEP.

K udělování digitálních odznaků se FSE spojila se společností EDUin, o.p.s., která je jedním z provozovatelů platformy VERIOD, kompatibilní s Open Badge Infrastructure (OBI). Stejně jako například odznaky Mozilla Backpack jsou odznaky VERIOD v podstatě obrázky, v nichž je zakódována informace o tom, kdo, komu a za co odznak vydal. Každý udělený odznak je tak jedinečný a je navázán na svého držitele skrze jeho jméno, příjmení a emailovou adresu.

K tomu Koutský dodává: „V současné době postupně udělujeme odznaky zpětně všem našim absolventům, u nichž je to možné. Tedy těm, na které máme emailové spojení. To se ukazuje jako tím větší problém, čím hlouběji do historie jdeme. Někteří tak žádný odznak nedostali. My jim ho ale samozřejmě rádi i individuálně udělíme, pokud nám svoji současnou emailovou adresu sdělí.“ FSE tak udělila odznaky již tisícům svých absolventů z minulosti. Do budoucna budou odznaky udělovány automaticky po ukončení studia.

Do budoucna uvažují na FSE o využití VERIOD odznaků i k dokládání jiných dosažených úspěchů. Vedle absolventů studijních programů by se tak mohli někteří studenti pyšnit odznaky za absolvování zahraničního studijního pobytu či stáže či za mimořádné studijní výsledky (mimořádnou diplomovou práci či excelentní výsledky v rámci jednotlivých kurzů).

verioVíce o digitálních odznacích lze nalézt na www.veriod.cz.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články