Dvě videa na téma sociální nerovnost a peníze ve školství

vite_ze0066

EDUin a KVAS představují videa ze série Víte, že…

Praha, 8. února 2013 – Další dvě minutová videa ze série Víte, že… se snaží přehledným a veřejnosti srozumitelným způsobem vysvětlit problémy vzdělávání v České republice. První z nich se věnuje nerovnostem v přístupu ke vzdělávání, druhé srovnává financování školství v ČR a dalších vyspělých zemích OECD. Smyslem těchto videí je motivovat veřejnost k tlaku na politickou reprezentaci, jež by měla hledat řešení těchto problémů.

Všechna videa s titulkem Víte, že… připravilo pro EDUin občanské sdružení KVAS.

Toto video pojmenovává sociální nerovnosti ve vzdělávání. Patříme k zemím, kde je nejvyšší závislost mezi vzděláním, kterého dosáhli rodiče a kterého dosahují jejich děti. To znamená, že samotné školy neumějí žáky motivovat k lepším výkonům. Druhým problémem je silná selekce – rozdělení dětí do různých vzdělávacích proudů podle talentů, handicapů a sociálního zázemí. Právě to způsobuje jednak velké finanční ztráty státního rozpočtu a také propad Česka v mezinárodních srovnáních výsledků žáků.

Video zhlédněte ZDE

Druhé video upozorňuje na to, že školství v České republice je dlouhodobě podfinancované. Tento známý fakt začne být zajímavý ve chvíli, kdy se na něj podíváme ve srovnání s ostatními zeměmi. Pak zjišťujeme, že patříme až na chvost vyspělých zemí. I to je jeden z důvodů dlouhodobého propadu výsledků vzdělávání.

Video zhlédněte ZDE.

Všechna videa jsou připravena jako upoutávka a motivace k účasti na půlroční debatní kampani Česko mluví o vzdělávání. Její stránky najdete ZDE.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Další dvě videa, která nabízíme k šíření médiím i veřejnosti, se snaží upozornit na příčiny propadu našeho vzdělávání. Velmi by nás potěšilo, kdyby se je podařilo prostřednictvím médií a sociálních sítí rozšířit tak, aby přispěla k objasnění skutečných příčin propadu vzdělávacích výsledků. Jen tak je totiž možné začít s hledáním reálných a realistických řešení problémů, do nichž jsme se dostali.“

· Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, o. p. s.

e-mail: tomas.fertek@eduin.cz , mobil: 602 687 016

• Starší tiskové zprávy o kampani Česko mluví o vzdělávání najdete ZDE.

• KVAS, o. s., se zaměřuje na iniciaci a realizaci uměleckých, vzdělávacích a dalších mezioborových projektů. Rozvíjí vlastní know-how v oblasti kreativního využití technologií ve vzdělávání, kulturní advokacie a komunitního plánování kultury. Sdružuje profesionály z oblasti výtvarného umění, divadla, sociologie, politologie a managementu kultury a umění. Více ZDE.

• Česko mluví o vzdělávání je půlroční projekt podpořený Nadací OSF Praha, Google ČR, IBM ČR, Microsoft ČR a Scio.cz, InBorn.  Jeho cílem je informovat prostřednictvím diskusí a médií co nejširší veřejnost o aktuálních problémech vzdělávání, a zvýšit tak tlak na politickou reprezentaci, aby hledala adekvátní řešení.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin, o. p. s., byla založena v květnu 2010 a realizuje a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz.

• Zpráva „Sociální exkluze Romů – ekonomická ztráta České republiky“.

Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Přidat komentář

12 komentářů k "Dvě videa na téma sociální nerovnost a peníze ve školství"

Seřadit dle:   nejnovějších | nejstarších | nejoblíbenějších
3 years 3 months ago

Po pár vteřichách mi v odkazu slíbené video zmízí a je nahrazeno jiným. Blbne to jenom mně?

Zdeněk Slejška

Pane Sotoláři, nám to funguje. Zkuste otevřít případně v novém okně. ZS

3 years 3 months ago

V novém okně to jede. Dík.

3 years 3 months ago

Zajímalo by mě, jak jste došli na částku 10 miliard, klterou bychom ušetřili za sociální vyloučení Romů. Nevěřím ve věrohodnost takového čísla.

Mgr. Jitka Kellnerová
3 years 3 months ago

Co je to sociální vyloučení Rómů? Posledních 15 let nebyl u zápisu do 1. třídy jediný Róm, všichni jsou Češi! Takže podle mě, stejná práva.

Viola Břeňová
3 years 3 months ago
Dobrý den. Mám Eduin ráda, pravidelně jej sleduji , většinou se zapojuji do petic a podpoře všeho rozumného. Zrušit praktické školy rozumné není. Těžko na tomto prostoru uvedu všechny argumenty. Mohu nabídnout ale pohled z praxe, který mám vzhledem k svému pracovnímu místu jedinečný. Učím 9 let na ZŠ při léčebně, kde jsou vzdělávány děti ze všech typů škol z celé republiky. Učím vpodtstaě integrovaně, u nás to jinak ani nejde.Co se týká práce tady, mám vystudovanou ped. fakultu – češtinu, také speciální pedagogiku (psychopedii) a arteterapii s artefiletikou. Za celou dobu jsem se setkala jen se dvěma případy, kdy… Více »
Feřtek
3 years 3 months ago

Pokud jde o těch deset miliard, to číslo pochází ze zprávy Světové banky Sociální nákladů exkluze Romů -náklady české republiky. Ke stažení ZDE.

Přímé náklady jsou tam vyčísleny na cca 6 miliard. Ztráta produktivity na cca 10 miliard.

Feřtek
3 years 3 months ago

Popravdě řečeno, rušení praktických škol není úplně na pořadu dne. Spíš jde o to, kam cílově směřujeme, třeba v horizontu deseti patnácti let. Jestli se důsledně budeme snažit, aby děti s různými nadáními a stupni handicapu chodili do různých škol, nebo je budeme s nějakou podporou směřovat do jedné školy. Kdy, jak a za jakých podmínek, to je věc k debatě.

K videu. Mně přijde v pořádku, že se někdo zevnitř té komunity snaží říct romským rodičům, že je rozumné dávat děti na normální základku. Občas to k pousmání je, ale sdělení mi přijde na místě.

Jana Petrů
3 years 3 months ago

Tohle je, myslím, to podstatné: „někdo zevnitř“! Na tom by se mělo stavět. Žádný befel shora to nezachrání. Tuhle jsem viděla reportáž o pořádkových hlídkách, které provádějí Romové ve vyloučených lokalitách – a efekt se prý dostavil téměř okamžitě.

3 years 3 months ago

Jak víme, že tohle je zevnitř?

Zdeněk Slejška
3 years 3 months ago

Ta iniciativy přišla od p. Horváthové, která vskutku je zevenitř. Možná by stálo za to se s tím seznámit.

3 years 3 months ago

To by rozhodně stálo, vždyť by také mělo jít i o věrohodnost kampaně. A Romové a vzdělávání by stejně tak mohlo (nebo mělo) být jejím subtématem.

wpDiscuz