ilustrační foto. Alex Proimos (flickr.com) (CC BY-NC 2.0)

Sociálně demokratický ministr připravil vzdělávací past na své voliče.

Praha 14. srpna – Návrh ministerstva školství na zavedení jednotných přijímacích zkoušek znevýhodňuje žáky některých základních škol a omezuje jejich šanci získat středoškolské vzdělání. Jednotné zkoušky totiž neberou v potaz odlišnou kvalitu vzdělávání na základních školách a veškerou odpovědnost přesouvají na žáka. Na to doplatí především děti z méně majetných a sociálně znevýhodněných rodin, které představují část voličské základny sociálních demokratů.

Ministr školství Marcel Chládek odůvodnil svůj plán následovně:  „K zavedení jednotných přijímacích zkoušek nás vede řada důvodů, jedním z těch zásadních je rozdílná úroveň znalostí dětí, které vycházejí ze základních škol.“

Výsledky jednotných zkoušek budou hrát klíčovou roli při přijímaní uchazečů na střední školy. Rozdílná kvalita vzdělávání na ZŠ ale prokazatelně znevýhodňuje žáky navštěvující školu, jež jim nedokáže adekvátní úroveň vzdělání poskytnout. Na rozevírající se nůžky mezi kvalitou našich škol přitom upozorňuje i OECD. Odkaz na podrobnější informace najdete v příloze pro editory.

Velké rozdíly mezi školami povedou jednak k diskriminaci, jednak k možnému obchodu s přípravou žáků na jednotné přijímací testy. Znevýhodněni budou opět ti, kdo na takovou přípravu nemají peníze. To jsou velmi často chudší, případně sociálně znevýhodněné rodiny. V mnoha případech právě voliči sociální demokracie. Tedy strany, jejíž ministr tento návrh připravil.

Tomáš Feřtek, odborný konzultant EDUin, řekl: „Když v dubnu 2013 ještě jako stínový ministr školství a senátor zorganizoval Marcel Chládek návštěvu členů Finské národní rady pro vzdělání, připomínal, že ve Finsku se nezaměřují na testování žáků a jsou tam minimální rozdíly v úrovni základních škol. Přesto dnes prosazuje projekt, který má potenciál tyto rozdíly ještě zvýšit. Bylo by prospěšnější, kdyby místo zavádění jednotných přijímaček hledal cesty, jak rozdíly mezi základními školami snižovat.“

Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Přidat komentář

5 komentářů k "Tisková zpráva: Jednotné přijímací zkoušky znevýhodní děti z méně vzdělaných rodin"

Seřadit dle:   nejnovějších | nejstarších | nejoblíbenějších
Zdeněk Sotolář
1 year 10 months ago

Jak rozdíly škol a rodin zohledňují dosavadní (třeba krajské) přijímačky? Nebo SCIO testy? Není znevýhodňující např. placená příprava právě na SCIO testy?

zuzana paštiková
1 year 10 months ago

Jednotné přijímací zkoušky by měly vycházet z toho, co je v RVP a co se skutečně na ZŠ učí (nebo by učit mělo). Zvláštní je, že nikomu z eduinu nevadily placené kurzy společnosti SCIO a nácvik na úlohy v testech! Myslím, že učitelé SŠ byli potom překvapeni, jakých výsledků dosahovali žáci, kteří podle SCIO testů patřili k nejlepším! Navíc tyto testy rozhodovaly o budoucnosti spousty dětí a nikdo oficiálně nehlídal jejich kvalitu.

feřtek
1 year 10 months ago

Budou to dva testy z češtiny a matiky, ty opravdu nemohou zohlednit to, co je napsáno v kompetenčně nastaveném RVP a obvykle ani to, co se na těch lepších školách reálně učí. Bude to jen velmi omezený výsek. Samozřejmě, že krajské přijímačky a případné přípravky na ně jsou stejný problém s velmi podobným efektem, ale mají „výhodu“ alespoň v tom, že je to v každém kraji trochu jinak. A pokud vím, bývají to i testy studijních předpokladů, kde jsou ty škody přece jen menší. Tady zavedeme velmi omezený nástroj, který ovlivní všechny školy. To mi přijde jako hodně rizikový krok.

Zdeněk Sotolář
1 year 10 months ago

Omezený výsek, omezený nástroj… Ano. To je asi každý test. Takže bojujme spravedlivě proti všem a nehledejme nejapné „výhody“ krajských testů a testů studijních předpokladů. Jejich rizika Eduin nikdy neviděl. Nebo nechtěl vidět? Aby to zdálky nevypadalo, že tu drží pohromadě jakési podivné bratrstvo.

Radek Sárközi
1 year 10 months ago

Jaká jsou rizika u testu Obecných studijních předpokladů? Žádná tam nevidím. Naopak u testů zaměřených na učivo češtiny a matematiky ano…

wpDiscuz