Tisková zpráva: Proč je nutné ve školách opustit výchovu k poslušnosti

Bez-názvu-1

Přijďte na představení knihy Co je nového ve vzdělávání, která vysvětluje, jaké otázky hýbou zdánlivě nehybným školstvím a co řeší vzdělávací systémy na celém světě.

Praha 30. října – Nakladatelství Nová beseda vydává na začátku listopadu v edici zaměřené na novinky vědních a společenských oborů publikaci Tomáše Feřteka Co je nového ve vzdělávání. Kniha zařazuje změny probíhající v posledních desetiletích v České republice do celosvětového kontextu a vysvětluje, co je to „skryté kurikulum“, jaké postoje ke světu a společnosti ve školách vyučujeme, aniž si toho jsme často vědomi. Představení knihy za účasti autora a vydavatele se koná ve středu 4. listopadu v EDUpointu Skautského institutu na Staroměstském náměstí.

Kniha je rozdělena do čtyř kapitol.

První, nazvaná Krásný starý svět ve století totalit, vysvětluje, kdy a proč vyžadovala společnost po školách výchovu k poslušnosti a proč se k tomuto stavu nelze vrátit.

Oddíl Neurologie, technologie a sociální nůžky popisuje trendy, jež proměnily svět vzdělávání a ukázaly, že způsob, jakým se dodnes vyučuje, je v rozporu s fungováním lidského mozku.

V části Proč neexistuje ve vzdělávání jedna správná cesta najdete popis směrů, kterými se dnešní školy vydávají a zdůvodnění, proč je jejich existence ohrožena, ale přesto není rozumné je zrušit.

Kapitola Rozpad systému jako specifická cesta reformy popisuje dvacet pět let změn školství a vzdělávání v České republice a nabízí cesty, jimiž by bylo rozumné se vydat.

Představení knihy se koná ve středu 4. listopadu od 15: 30 ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí č. 4, Praha 1.

Taťána le Moigne, ředitelka Google Česká republika a Slovensko, CEO 4bambini, řekla: „Svěží zamyšlení nad vývojem vzdělávání. Doporučuji všem, jimž leží na srdci budoucnost naší civilizace. Jisté je jen jedno: Všechno bude jinak.“

Tomáš Feřtek, autor knihy, uvedl: „Setkávám se často i se vzdělanými a erudovanými lidmi, kteří nerozumí tomu, proč se nelze vrátit k podobě vzdělávání z minulého století a jen ho naplnit novým obsahem. Proto jsem s potěšením využil nabídky Nové besedy a napsal stručnou knížku pro laiky, která vysvětluje, co způsobilo radikální změny ve školách a jaké cesty se nabízejí do budoucna.“

Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Přidat komentář

4 komentářů k "Tisková zpráva: Proč je nutné ve školách opustit výchovu k poslušnosti"

Seřadit dle:   nejnovějších | nejstarších | nejoblíbenějších