Co přinesly dva měsíce s Ochráncem?

8. 11. 2021
EDUin
bEDUin_clanek_obrazek5

Co přinesl týden  1. 11. – 7. 11. 2021 

Krátce: 

Výrok týdne: 

„Problém podle mě je, že se to netematizuje. Škola by měla od začátku říkat, že to problém je a jak ho případně řešit. To ale většinou nedělá a pak ti, kterým se něco takového stane, často nevědí, že se můžou ohradit nebo jak to řešit. Často se stydí, šokuje je to, mají strach, že je to staví do divné role,“ říká v rozhovoru o sexuální výchově a také o sexuálním obtěžování na školách Johanna Nejedlová z neziskové organizace Konsent (respekt.cz).

V souvislostech:

  • Seriál Ochránce si každou neděli pustilo v ČT přes milion diváků, s přehledem vede podzimní statistiky sledovanosti

Zářijové premiéře prvního dílu seriálu Ochránce předcházelo promítání před vybraným publikem. Tvůrci s napětím čekali především na první ohlasy od učitelů. V deseti dílech totiž seriál otvírá deset dilemat, se kterými se české školy potýkají, ale nemají pro ně jednoduché řešení nebo je řešit neumí. Navíc o nich vypráví dosud nevídaným způsobem, totiž na půdorysu detektivního příběhu.

Už tato předpremiérová promítání naznačila, že témata jednotlivých dílů budou mezi lidmi rezonovat, a to se v posledních deseti týdnech také potvrdilo. Ochránce se stal po deset nedělních večerů jednoznačnou jedničkou statistik sledovanosti. „Seriál je úspěšný i na webu, na ČT edu jde v posledních dvou měsících o nejnavštěvovanější tematickou sekci. Uživatelé-učitelé se zajímají zejména o rozhovory s odborníky na témata jednotlivých dílů a také o podpůrné materiály a metodiky,“ říká Alžběta Plívová z České televize.

„Odezva byla větší a pozitivnější, než jsme čekali,“ říká spolutvůrce scénáře Tomáš Feřtek. Některé z epizod podle něj ukázaly, kde jsou ve školství citlivá místa. „Například díl o dívce, která nechodila do školy, si někteří vyložili jako útok proti domácímu vzdělávání, jiní zase jako útok na tradiční školu. Podobně u epizody Hidžáb jsme dostali jako reakci nadávky v celém spektru. Byl to díl o zbytečnosti kulturních válek, ale dost přesně ukázal v realitě, jak kulturní války fungují,“ dodává spolutvůrce scénáře. V neděli 7. listopadu odvysílala Česká televize poslední díl seriálu, obtížné otázky, které otevřel, ale zůstávají.

 

Zaujal vás seriál Ochránce a témata, která otevírá?

 

 

Poslechněte si:

 

Přečtěte si, co k tématům otevřeným v seriálu Ochránce napsaly autorky Eduzínu:

Výběr z Edukalendáře:  

  • 9. 11. → Praha → 4. ročník konference Lepší škola určené zejména zřizovatelům škol
  • 11. 11. → online → konference Vitální učitel
logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články