EDUin vydává průvodce pro zřizovatele. Kápézetka pomůže starostům a zastupitelům zorientovat se ve školské agendě

IMG_7967

Foto: EDUin

EDUin na konferenci Lepší škola představil nového průvodce pro zřizovatele škol. Publikace Kápézetka vysvětluje základní role zřizovatelů v oblasti školství a radí v situacích, do kterých se starostové a zastupitelé dostávají. Manuál je dostupný online a zdarma.

„Poslední roky ukázaly, že dobrá škola potřebuje zejména dobrého ředitele, ale také to, že zásadní roli hraje i její zřizovatel. Právě na vás záleží, jestli školu povede člověk na svém místě, zda bude mít škola dostatek financí na rozvoj v žádoucích oblastech nebo jestli se do ní vejdou všechny děti. Zřizovatel, který ví, jaké jsou jeho kompetence, orientuje se v tom, co od „svého” ředitele může vyžadovat a jak ho může na druhé straně také podpořit, aniž by mu zasahoval do jeho kompetencí, je pro školu doslova k nezaplacení,” upozorňují v úvodu publikace její autoři.

Kápézetka má celkem 13 kapitol. Ty se věnují třeba roli zřizovatele, jeho povinnostem, hodnocení školy a odměňování ředitele, problematice konkurzů nebo komunitní roli školy.

Kápézetka vznikla v rámci Klubu zřizovatelů a podílel se na ní tým autorů i oponentů. EDUin teď na novou publikaci sbírá zpětnou vazbu. Po jejím zapracování na jaře vydá ještě vylepšenou verzi Kápézetky.

Průvodce pro zřizovatele vznikl jako součást programu Lepší školy v obcích a městech. Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články